Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Den sväljbara kirurgen

Publicerad: 1 december 2008, 07:50

En liten robot kan montera ihop sig själv i magen, färdas till rätt ställe och ta prover från exempelvis tarmen.


Läkare har i flera år använt små kameror som kan sväljas som en tablett och sedan filma sin väg genom tarmsystemet och magen. De har dock varit helt passiva och bara kunnat följa med tarmrörelserna, men nu håller forskarna på att testa mer avancerade modeller.

På ETH Zurich har en doktorand vid namn Zoltan Nagy utvecklat en liten robot som själv ska kunna ta sig till ett visst ställe som kirurgen är intresserad av, ta närbilder på det intressanta området och kanske också ett cellprov om det behövs. För att klara allt detta måste roboten vara lite större än en människa klarar av att svälja och det är det problemet Nagy hittat en lösning på.

Han har utvecklat en robot som består av flera små kapslar som sväljs var för sig. Väl i magen kopplar de sedan ihop sig själva och börjar jobba. Kopplingen sker med hjälp av magnetism där varje komponent polariseras på ett särskilt sätt så att de söker sig till rätt partner bland de andra komponenterna.

Än så länge är det hela på experimentstadiet och det finns problem som behöver lösas. Till exempel är det svårt att få batterier som är tillräckligt små och tillräckligt kraftfulla för att driva roboten tillräckligt länge för att den ska kunna göra någon nytta. Sedan måste Nagy också kunna via att ihopkopplingen av modulerna i magen inte skadar någon vävnad. För närvarande testas roboten i en artificiell mage och det lär dröja flera år innan små kirurgrobotar åker runt i våra kroppar, men den dagen lär komma.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev