Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Den utrotningshotade ålen serveras som hundmat

Publicerad: 28 augusti 2012, 06:56

Läs om ålen som, trots att den är på väg att dö ut, fortfarande dödas och serveras som hundmat.


Det handlar om världens största sötvattenål – den nya zeeländska långfenade ålen – som trots att den är på väg att dö ut fortfarande jagas för att serveras som hundmat eller sushi. Det rapporterar en grupp miljöorganisationer från Nya Zeeland.

Foto: Magnus Manske/ Wikipedia Public Domain

Ålen kan bli över två meter lång och leva i mer än 100 år innan den blir könsmogen. När den väl kan fortplanta sig, simmar den från de sjöar och floder där den levt ut i havet till de djuphavsgravar nära Tonga där de förökar sig innan de dör.

Precis som i Europa har den långfenade sötvattenålen drabbats hårt av vattenkraftverk, överfiskning och utsläpp från jordbruket. Och precis som i Sverige har myndigheterna inte lyckats reglera och stoppa fisket av den hotade arten. Den långfenade ålen är klassad som "hotad". Ändå har klassningen inte gjort att fisket stoppats. Istället serveras ålen dagligen – dels som sushi men också som föda för hundar.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.