Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Dennis Pamlin: Därför behöver vi upphandla transformativa lösningar

Publicerad: 21 mars 2012, 11:52

FN:s rådgivare Dennis Pamlin berättar om varför det inte räcker med att göra dåliga saker lite bättre.


Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Konferensen Hållbar Upphandling samlar idag en stor del av sveriges offentliga upphandlare. En av talarna på scenen var FN-rådgivaren Dennis Pamlin som skulle beräta varför transformativt lösningstänk var nödvändigt för upphandlingen.  
– Idag är vi inne på helt fel väg. Planeten håller på att slitas i stycken, samtidigt tvingas upphandlare att be om ursäkt för att de ställe miljökrav. Jag tycker att det ska vara tvärtom. Det är de som inte ställer miljökrav, de som fortsätter att trampa på i samma spår, som borde tvingas stå till svars, säger han.

Dennis Pamlin konstaterar att vi idag behöver en situation där 9 miljarder människor ska kunna leva gott.
– Och då räcker det inte att som vi gör idag, arbetar för att göra dåliga saker lite lite bättre. Då fastnar vi i system som inte är hållbara. Det krävs transformativa lösningar för att skapa verklig förändring. Inget annat räcker, säger Dennis Pamlin som menar att just den offentliga upphandlingen är en av de absolut viktigaste verktygen vi har för att ställa om till ett hållbart samhälle.

Dennis Pamlin på HUPP 2012.

Transformativa lösningar innebär enligt den vedertagna definitionen lösningar som bidrar till minst 80% mindre resursanvändning och CO2 utsläpp. Det handlar om lösningar som ofta tillhandahåller en service eller en funktion på ett nytt, alternativt sätt än vad som konventionellt var meningen från början.
– Vi måste till exempel flyga mindre. Men vi ska inte sluta flyga. Det vi ska göra är att börja använda nya sätt att mötas – till exempel genom videomöten, säger Dennis Pamlin som ett exempel på en typiskt transformativ lösning.
En annan transformativ lösning är att sluta använda papper och gå över till en digital informationshantering.
– Amazon sålde förra året för första gången fler digitala böcker än vanliga böcker. Och det är dit vi är på väg. Redan idag pratar folk om "dead tree books" som något väldigt gammaldags, säger Dennisd Pamlin.

För att utvecklingen ska gå mot transformativa lösningar spelar den svenska upphandlingen enligt Dennis Pamlin en stor roll. Den offentliga upphandlingen är en stor del av den totala ekonomin och det är kraven som upphandlarna kan ställa som i slutändan kommer att driva företagens erbjudanden. Tyvärr, menar Dennis Pamlin, har offentlig upphandling varit en bromskloss. Han drar en parallell till komikern Henrik Schyfferts tes om att vi fastnar stilmässigt i den klädstil som gällde då vi var mest populära.
– Det här gäller den svenska självbilden också. Sverige var stora på vattenrening på 1970-talet. Därför tror vi fortfarande att Sverige är "end of pipe" och stora på miljöteknik. Därför klär vi oss i den här 70-talsmiljökostymen och fortsätter prata om Sverige som världsledande. Men jag är ledsen. Det är ingen som bryr sig om de gamla meriterna idag, säger Dennis Pamlin som menar att vi i Sverige visserligen lyckats göra saker lite lite bättre, men att det långt ifrån räcker.
– Vi måste komma ihåg att det är antingen eller. Vi kan inte vara halft smarta och halft dumma. Vi kan bara vara antingen smarta eller antingen dumma.

För att vi ska lyckas med de stora transformativa lösningar som krävs så måste vi få den svenska upphandlingen på banan, menar Dennis Pamlin. Då någon i publiken frågar vad konkurrensverket tycker om saken så svarar Dennis Pamlin – då får vi slopa konurrensverket om det behövs – så viktigt är det.

För att få den svenska upphandlingen att kunna ställa de krav som krävs har Dennis Pamlin också ett antal avslutande råd till Sveriges upphandlare och framförallt våra beslutsfattare.
– Vi behöver flytta perspektivet och skapa en makropolicy. Vi måste ställa krav på regeringen så att de förstår att vi med en hållbar upphandling kan förbereda framtiden så att vi får de hållbara lösningar som krävs. Statsministern och politikerna måste börja prata om upphandling som det viktigaste verktyget – så är det inte idag. Det krävs ett ökat politiskt stöd till kommuner från relevanta myndigheter. Vi måste marknadsföra upphandlingen och visa att det här är stort och viktigt.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev