Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Deponiavfall företagens ansvar

Publicerad: 9 december 2004, 14:27

Vid årsskiftet införs nya regler för alla företagare som lämnar avfall till deponi. Hittills har ansvaret legat på den som äger deponin, men nu utökas det kraftigt.


– De nya reglerna innebär ett stort nytt ansvar för avfallsproducenten, säger Stina Lundberg, handläggare inom deponeringsfrågor på Naturvårdsverket.

Alla företag måste senast den 1 januari 2005 ha karaktäriserat sitt avfall för att kunna lämna det till deponering. Blanketter som ger information om avfallet kommer att behövas fyllas i.

– I många fall kommer det även att krävas laboratorieanalyser av avfallet för att ta reda på hur stor utlakningen kan bli i framtiden, och detta måste ha utförts innan årsskiftet, säger Stina Lundberg.

Initialt medför det ökade kostnader för företagen, men Stina Lundberg tror att kostnaden kommer att minska på sikt.

Ett EG-beslut ligger bakom de nya reglerna som nu konkretiseras i en föreskrift från Naturvårdsverket. Syftet är att få bättre kunskap och kontroll över det avfall som läggs på våra avfallsupplag: vad det innehåller och hur det reagerar vid deponering.

Förhoppningen är att det på sikt ska ge en ökad säkerhet mot spridning och läckage av föroreningar från deponier.

Även om Naturvårdsverket försökt informera kan det naturligtvis finnas företag som inte känner till de nya reglerna.

– Det kan bli stressigt för dem som ännu inte har kommit igång med att karaktärisera sitt avfall. Men det är tydligt vad som ska göras och vi räknar med att företagen tar reda på vad som gäller, säger Stina Lundberg.

Ifylld blankett ett måste

Naturvårdsverket har inte tagit fram någon standardblankett utan troligen kommer deponiägarna att ta fram blanketter.

Avfallshanteringsföretaget Ragn-Sells anser sig väl förberett.

– Vi har jobbat intensivt och har bland annat förberett en blankett för de olika karaktäriseringsalternativ som finns, säger Christina Lindbäck, miljöchef på företaget.

Hon menar att de företag som inte behärskar dessa nya frågor måste förlita sig på att deras entreprenörer kan vägleda dem.

För deponiägarna, som Ragn-Sells, innebär de nya reglerna en del förändringar. Nytt är att de ska göra en okulär besiktning av varje lass med avfall som kommer in för att bedöma om avfallet verkligen är det som företaget påstår att det är i blanketten.

– Hur lätt eller svårt det kommer att bli är omöjligt att svara på. I de flesta fall går det att se, men det kan bli svårt i praktiken då avfallet många gånger transporteras i slutna containrar. Det ställer höga krav på oss att ha god kunskap om avfallet och att avfallsproducenten är noggrann med att ange de nödvändiga uppgifterna, säger Christina Lindbäck.

Undvik sned konkurrens

I början kommer kunskaperna om de här reglerna att variera också hos deponiägarna, vilket ställer extra höga krav på en aktiv tillsynsmyndighet. Ragn-Sells hoppas att tillsynen kalibreras.

– Det här får inte leda till någon snedvridning av konkurrensen mellan dem som äger eller driver deponier genom att kontrollen varierar beroende på var i landet vi befinner oss, säger Christina Lindbäck.

Mikael Nyberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.