onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Det är bra att Greta och andra fortsätter trycka på”

Publicerad: 4 juli 2019, 05:16

Greta Thunberg fortsätter att strejka utanför riksdagen. Aktuell Hållbarhet frågade Centerpartiets klimat- och energipolitiska talesperson, Rickard Nordin, hur länge hon ska behöva sitta där.

Ämnen i artikeln:

Greta Thunberg

Greta Thunberg säger att hon tänker fortsätta demonstrera utanför riksdagen varje fredag tills svensk klimatpolitik ligger i linje med Parisavtalet. Hur länge kommer hon att behöva sitta där?
– Det finns fortfarande mycket kvar att göra i den svenska klimatpolitiken och därför är det bra att Greta Thunberg, rörelsen Fridays for Future och andra fortsätter trycka på. Att sju partier tillsammans satte världens tuffaste klimatmål var otroligt viktigt för långsiktigheten. Vi tar steg framåt hela tiden för att lösa klimatkrisen, men det krävs att vi gör mer såväl i Sverige och EU som internationellt.

Anser du att den svenska klimatpolitiken ligger i linje med målen i Parisavtalet?
– Centerpartiet har tryckt på för att Januariavtalet ska innehålla så mycket effektiv klimatpolitik som möjligt, men vi vill göra mer. Det viktigaste vi kan göra nu är att verkligen få till åtgärderna för klimatet. Erfarenheten säger nämligen att bestämmer vi oss så kan vi göra skillnad för klimatet och nå de målsättningar vi sätter upp. Att fokusera på åtgärderna gör också skillnad i verkligheten. Debatten om klimatet får inte bara bli fina ord, vi måste skärpa målen och lägga genomförandet högst på dagordningen. Vi är på rätt kurs, men måste öka takten för att nå målen i Parisavtalet.

Om inte, vad krävs för att Svensk klimatpolitik ska ligga i linje med målen i Parisavtalet?
– Förutom de framgångar som finns i Januariavtalet vill vi också exempelvis fasa ut de fossila subventionerna, satsa mer på teknik för minusutsläpp och få ut fler miljöbilar på våra gator. Vi kommer fortsätta pusha på för en politik som andra länder vill kopiera, både tekniskt och politiskt. Sverige ska vara ett föregångsland som både kan öka välfärden och minska utsläppen. Vi vet att Indien, USA och Kina inte kommer att vilja sänka sitt välstånd. Därför måste vi kunna visa att det på både kort och lång sikt går att genomföra den gröna omställningen och samtidigt öka tillväxten.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev