Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ungdomar från Fridays For Future överraskade klimatmötets arrangörer och säkerhetspersonal med att spontant inta scenen kort efter Greta Thunbergs framträdande.

Foto: info@350.org

Det är de unga som definierar årets Cop

Efter en vecka på Cop 25 går det inte att komma ifrån. Det här är genombrottet för en kunnig påläst ung generation som vill ta plats, säga ifrån och påverka sin egen framtid. Och det handlar inte bara om Greta Thunberg.

Publicerad: 11 december 2019, 14:44

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Ett Cop-möte är mer än långdragna förhandlingar och nattmanglingar mellan trötta tjänstemän och politiker. Det är ett massmöte om klimatet och allas vår framtid med mer än 30 000 deltagare från hela världen.

Och det går inte att komma ifrån att en ung generation nu syns och hörs på ett sätt som saknar motstycke i Cop-historien. Det kan ske i ordande former där ungas röster tar plats i paneldebatter och seminarier. Det kan ske på gatorna, som i fredags när en halv miljon mobiliserades i en klimatmarsch.

Och det kan ske helt spontant inne på Cop 25, som när hundratals aktivister aktiva i Fridays for Future varav många från världens ursprungsbefolkningar, intog scenen efter Greta Thunbergs tal och förvandlade ett ordnat möte till en demonstration med de kända slagorden från gatorna runtom i världen de senaste åren. 

Säkerhetsvakterna på plats blev märkbart nervösa och tagna på sängen. Aktionen löstes dock upp under fredliga former. Men delar av lokalerna där ministrar och delegater rör sig har under eftermiddagen stängts av. 

Stina Bagge och Sara Nyberg har varit med på fyra respektive tre Cop och har sett en märkbart ökat intresse från en ung generationFoto: Björn Anderberg

Stina Bagge och Sara Nyberg har varit med på fyra respektive tre Cop och har sett en märkbart ökat intresse från en ung generation

Foto: Björn Anderberg

Aktuell Hållbarhet träffar Stina Bagge och Sara Nyberg från ungdomsorganisationen Push Sverige, som med sammanlagt sju Cop-möten i bagaget kan ge den här förändringen lite perspektiv.

– Det har alltid funnits ambitioner på dessa möten att det ska finnas en dialog med oss unga, men det har blivit så mycket större och mer påtagligt i år, det är ett riktigt skifte. Det är också slående att det är detaljkunskaper bland oss unga på en mycket hög nivå. Diskussionerna är avancerade och vi hjälper varandra att lära oss mer, säger Stina Bagge

– Det är en väldigt hög instegsnivå om man ska förstå något av det som sker i förhandlingar och det är lätt att nedslås av de klena resultaten. Samtidigt är det viktigt att vi är här och ställer frågorna som visar att det inte ska gå att komma undan med att inte agera, säger Sara Nyberg.

Stina och Sara lyfter ett exempel från den nordiska paviljongen där en nordisk strategi för hållbara hav skulle presenteras och diskuteras. Där fanns Norge med som en av initiativtagarna.

– Det krävdes bara en enda fråga till den norska representanten. Tänkte Norge sluta leta efter olja i Arktis? och med svar nej på den frågan föll ju hela upplägget, säger Stina Bagge.

Det finns fler exempel. Länder som försenar och förhalar förhandlingarna. Företag som är på plats och påstår att gasutvinning är hållbart.

– När det gäller förhandlingarna så går det väldigt trögt, det är som en förolämpning mot alla som engagerar sig och vill se en förändring. Vi har inte tid att skjuta upp viktiga avgörande frågor en gång till, säger Sara Nyberg.

Sedan går det inte att bortse från en Greta-effekt, den är påtaglig varje dag. Framförallt medias jakt på Greta Thunberg får bitvis komiska inslag. Stina och Sara ler Greta kommer på tal och Stina säger:

– Vi är inte aktiva i Fridays for Future. Men det räcker med att vara svensk. Det kommer frågor hela tiden. Känner du henne, hur når man henne hur får vi tag på henne? Men det är klart att det har betytt massor. Hon har mobiliserats och samlat oss som en global kraft som inte fanns tidigare. Nu vi går enade och det är fantastiskt, säger Stina.

Till sist så är det det där med hopp eller förtvivlan. Går det att balansera de känslorna, om man är ung och har hela bilden? Sara lutar trots allt mest åt hoppet. För det första är hon hoppfull för rörelsen i sig.

– Vi protesterar men gör det fredligt, det är alltid en god stämning och gemenskap. Jag har aldrig varit med om att det har gått över styr.

 För det andra hoppfull om att det löser sig, trots allt:

– Det kommer bli värre, med massflykt och matbrist, många kommer att drabbas på ett fruktansvärt sätt. Samtidigt finns det ingen återvändo det fossila kommer att fasas ut och när det har hänt och vi tittar tillbaka så kommer vi fråga oss; var det inte värre än så här?  Det talas ofta om exponentiell tillväxt, när det gäller det fossila kommer vi att se en exponentiell nedväxt, om det finns ett sådant ord, det är jag säker på.


Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.