Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Det är i stället ditt fel”

Publicerad: 7 augusti 2015, 04:16

Konsumenterna agerar medvetet för miljön för att ”politiken och producenterna skiter i att göra sitt”. Det skriver Johan Ehrenberg i en ledare på ETC.


Ämnen i artikeln:

EkomatPolitik

Ehrenberg konstaterar att konsumenterna, vanliga människor med vanliga inkomster, absolut drar sitt strå till stacken för planetens bästa, exempelvis genom att välja ekomat – när den finns – och äran för det ska varken producenter eller politiker eller för delen myndigheter ta åt sig, anser han.

Det retar honom, skriver han, att makthavare lagt på konsumenternas axlar att ta sitt klimatansvar genom att rata produkter som skadar klimatet, eller att "minska bankkapitalismens utpressning genom att aktivt välja bank", eller genom att "duscha kortare tid och sänka innertemperaturen i husen", eller genom att "köra mindre bil och cykla".

Och när det handlar om ekologisk mat ska konsumenterna välja den, enligt producenterna och myndigheterna, konstaterar Ehrenberg, "trots att den är dyrare".

Han frågar sig varför. Och svarar själv på det:
"För att politiken och producenterna skiter i att göra sitt."

Johan Ehrenberg på ETC undrar kort och gott med adress till såväl beslutsfattare inom politiken som näringslivet, hur samhället kunnat bli så korkat där makthavarna påstår sig inte ha möjlighet att påverka samtidigt som de äger frågan.

"Det är istället ditt fel som väljer fel saker, fel banker, fel transporter, fel bostäder, fel, fel, fel …"

Läs hela ledaren!

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

EkomatPolitik

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.