Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Det är inte antingen eller”

Publicerad: 1 juli 2019, 04:09

Fredrik Hannerz, chef för utsläppshandelsenheten, Naturvårdsverket.

Foto: Naturvårdsverket

Naturvårdsverket fokuserar i Almedalen på klimathandlingsplanen, berättar Fredrik Hannerz, chef för utsläppshandelsenheten.


Vad vill ni lyfta i Almedalen?
– Vi har gett regeringen vårt underlag till klimathandlingsplan. Det finns stora utmaningar inom främst transporter, på kort och lång sikt, industriomställningen och negativa utsläpp.

Vad är viktigast att ta tag i? Vad bör göras snabbt?
– Transportsektorn är en jätteutmaning till 2030, det handlar inte bara om förnybar energi utan om effektivitet. Hela samhället behöver planeras för mera kollektiva färdmedel med mer gång, cykel och kollektivtrafik. Industriomställningen måste starta nu om vi ska komma i mål till 2045, då investeringscykler är på årtionden. Ska de negativa utsläppen minska till noll eller lägre måste man binda upp CO2 på olika sätt, i skog och mark, i träbyggande, kolförråd i marken eller lagra under havsbotten med CCS-teknik.

Vad är ditt budskap?  
– Det behöver gå betydligt snabbare än nu. Det handlar inte bara om vad utan om när. Den senaste statistiken visade en ökning av utsläppen i Sverige 2018.

Vad vill ni att regeringen gör?
– Naturvårdsverkets poäng i underlaget är att det inte är ”antingen eller” utan ”både och”. Vi kommer behöva regleringar, ekonomiska styrmedel liksom stöd för nya lösningar.

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.