Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Det är inte försent att rädda EU:s klimatpolitik”

Publicerad: 9 november 2017, 10:05

DEBATT Förhandlingarna om EU:s system för handel med utsläppsrätter är i hamn. Överenskommelsen innehåller flera positiva framsteg men räcker inte hela vägen till att nå Parisavtalet, då det fortfarande kommer finnas för många utsläppsrätter i systemet. När EU som helhet inte levererar bör de länder som vill ta ansvar skruva upp tempot ytterligare genom att införa ett nationellt prisgolv för utsläppsrätter, skriver EU-parlamentarikern Jakop Dalunde (MP).


Nu är förhandlingarna som avgör utsläppshandelns regler mellan 2021-2030 i hamn. Trots ansträngningar från oss gröna – både i regeringen och i Europaparlamentet, står vi nu med ett färdigt resultat som visserligen tar flera positiva steg framåt ­– men som tyvärr inte tar oss hela vägen till Paris.

Vad är då bra i den nya överenskommelsen? Minskningstakten av antalet utsläppsrätter kommer öka från 1,74% till 2,2%. Det innebär att färre utsläppsrätter finns tillgängliga att köpa, vilket minskar utsläppen. Dock minskar de fortfarande inte snabbt nog så att vi uppfyller Parisavtalet. Möjligheten för länder som Polen att subventionera kolkraft via Moderniseringsfonden minskar och istället kommer innovationsfonden att stärkas, som ska stödja gröna innovationer i europeisk industri. Det stora överskottet av utsläppsrätter kommer delvis att annulleras vid en översyn år 2024, genom Marknadsstabiliseringsreserven. Detta är ett mycket bra förslag som Sverige drivit och fått igenom, som har potential att minska överskottet – och därmed utsläppen – med upp emot två miljarder ton.

Men dessa framsteg till trots så gör vi bedömningen att denna överenskommelse inte tar oss hela vägen till Paris. Det kommer fortfarande finnas för många utsläppsrätter i systemet och priset på utsläpp blir därmed för lågt. Då kommer inte omställningen till en klimatsmart industri ske i den takt som krävs.

Att den svenska regeringen ställer sig bakom det slutgiltiga förslaget är logiskt. I ministerrådet har klimatminister Isabella Lövin gjort ett mycket bra jobb för att skärpa till förslagen så att antalet utsläppsrätter minskar i framtiden. Har man lyckats påverka förhandlingarna åt rätt håll ska man vara med och genomföra förändringarna. Det nya regelverket är visserligen ett steg framåt och är bättre än inget alls. Men om vi ska leva upp till Parisavtalet kräver det att vi går längre och hittar nya sätt att ta täten i klimatomställningen.

När EU som helhet inte levererar det som krävs är det dags för oss som vill ta ansvar att skruva upp tempot i omställningen ytterligare. Därför skulle vi vilja se en koalition av progressiva länder som tillsammans inför nationella prisgolv på utsläppsrätter. Ett prisgolv på utsläppsrätter innebär att vi sätter ett lägsta pris för vad utsläppen får kosta, vilket skapar starkare incitament för grön omställning i EU.

Det finns hopp om en väg framåt i den här frågan. Storbritannien har redan ett nationellt prisgolv, i Frankrike har Macron uttryckt intresse för ett prisgolv och den nya nederländska regeringen stödjer förslaget. Det är heller inte omöjligt att prisgolv blir en utkomst av de nuvarande regeringsförhandlingarna i Tyskland.

Klimatet har inte tid med att vi väntar på andra som bara försöker bromsa. Nu är det dags att vi visar ledarskap och går före i den gröna omställningen.

Jakop Dalunde, Europaparlamentariker Miljöpartiet

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.