Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag19.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Det är lite Star Wars det här”

Publicerad: 18 Juni 2012, 05:50

Nu ska Öland bli självförsörjande på lokalproducerad vindkraftsel.


I lördagens upplaga av Ölandsbladet kan man läsa om den vindkraftspark som byggs fem kilometer utanför Kårehamn på östra sidan av ön och som ska stå klar i augusti nästa år. Parken kommer bestå av 16 vindkraftverk med en samlad effekt på 48 megawatt och ska producera 180 gigawattimmar per år.

– Det är halva Ölands konsumtion per år. Öland kommer att bli självförsörjande på lokalproducerad vindkraftel. Vissa dagar kommer Öland till och med att exportera el till fastlandet, säger Håkan Gunnarsson, regionchef för E.ON Sydöst, till Ölandsbladet.

Vindkraftverken i Böda på norra Öland. Foto: Anders Hellberg

Visserligen är det dyrare att bygga till havs, men det ger samtidigt en betydligt större elproduktion.

– Det är därför man kan räkna hem det. Om vinden går från till exempel två meter per sekund till fyra meter per sekund dubblas vinden. Men produktionen dubblas inte, den ökar i kubik. Det blir två gånger två gånger två. Det blir väldigt bra produktionsökning på liten vindökning, säger Håkan Gunnarsson till Ölandsbladet.

Just nu pågår
schaktarbetet där man bland annat använder sig av en grävmaskin som styrs uppifrån pråmen via hydraulkablar och GPS-signaler, och där man efteråt har en mätbåt som scannar av botten för att se så att allt har gått rätt till.

– Det är lite Star Wars det här. För mig som varit med sedan tidernas begynnelse är det här fantastiskt. När jag gick i skolan hade man räknesticka och nu får man vara med om den här tekniken, säger Kjell Olofsson, site manager för bygget, till Ölandsbladet.

Förutom den förnybara elen kommer parken under de kommande 25 åren även att ge sju arbetstillfällen till Öland.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.