Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Det är utifrån uppnådda resultat som politik bör utvärderas”

Publicerad: 26 maj 2016, 05:19

Foto: Emelie Helldén

DEBATT/SLUTREPLIK Att vi har två partier som klev in i regeringskansliet oförberedda börjar bli allt mer uppenbart, skriver Johan Hultberg, miljö- och klimatpolitisk talesperson för Moderaterna.


Ämnen i artikeln:

Matilda ErnkransMiljöpartietModeraternaSocialdemokraterna

I en debattartikel på Aktuell Hållbarhet (11/5) riktade jag kritik mot regeringens miljö- och klimatpolitik. Bland annat konstaterade jag att regeringspartiernas svårigheter att komma överens sinsemellan leder till handlingsförlamning. Propositioner blir försenade eller uteblir helt, rekryteringen av nya generaldirektörer tar all värdens tid och besked i viktiga frågor dröjer.

Jag förväntade mig en replik från regeringspartierna men även den dröjde. Kanske är också det ett tecken på Socialdemokraterna och Miljöpartiets bekymmer med att enas om såväl smått som stort. Att vi har en regering bestående av två partier som klev in i regeringskansliet oförberedda börjar bli allt mer uppenbart.

I sin replik (23/5) försöker Matilda Ernkrans (S) och Stina Bergström (MP) slå sig för bröstet för ett antal satsningar som regeringen har gjort eller aviserat. Vi moderater kommer inte ge oss in i en lek som går ut på att högst anslag vinner. Vårt mål kommer aldrig vara att sätta sprätt på så mycket skattemedel som möjligt. Tvärtom. Vi kommer fortsatt stå för en politik som bygger på respekt för skattebetalarnas pengar, på ansvar för de offentliga finanserna och därför utforma en politik som är resultatinriktad och kostnadseffektiv.

Det är utifrån uppnådda resultat som politik bör utvärderas. Inte utifrån spenderade kronor.

Jag är stolt över de resultat som Alliansen uppnådde under våra åtta år i regeringsställning. Klimatutsläppen sjönk till exempel nära på dubbelt så snabbt som under de föregående åtta åren då Socialdemokraterna styrde med stöd av Miljöpartiet. Nu är det upp till bevis för den sittande regeringen att leverera resultat.

Tyvärr kan jag konstatera att Naturvårdsverkets statistik visar att den rödgröna regeringen misslyckas med just detta. De svenska utsläppen sjunker förvisso fortsatt men nu i en mycket lägre takt än tidigare och minskningen av transportsektorns utsläpp har i princip helt stannat upp. Mot den bakgrunden är det allvarligt att regeringen gjort det dyrare att såväl tanka förnybara drivmedel som att köpa en supermiljöbil i form av en laddhybrid.

Johan Hultberg (M), miljö- och klimatpolitisk talesperson

.

.

.

.

.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.