Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Det finns ingen ”skogsmaffia”

Publicerad: 16 maj 2012, 06:44

Skogsstyrelsens generaldirektör menar att argumentationen i den långa artikelserie om skogen som publicerats i DN är ensidig, behäftad med sakfel och i långa stycken felriktad.


Efter DN:s artikelserie ”Skogen vi ärvde”, skriven av Maciej Zaremba, går i dag Skogsstyrelsens generaldirektör Monika Stridsman till motattack. Hon skriver på DN debatt att det är ”anmärkningsvärt att Zaremba och DN ägnar fem stora artiklar åt att angripa Skogsstyrelsen och andra, utan att ge ifrågasatta parter möjlighet att svara på frågor och bemöta påståenden i artiklarna.”

Ett av de största problemen med artikelserien menar Stridsman är att kritik riktas mot Skogsstyrelsen för den förda skogspolitiken.

”Skogsstyrelsen är en myndighet. Det innebär att vårt uppdrag är att genomföra den av regering och riksdag beslutade skogspolitiken i praktiken.
   Det innebär också att den som kritiserar Skogsstyrelsen för den rådande politiken skjuter vid sidan av måltavlan. Det ingår inte i myndighetens uppgifter att omforma politiken, eller att med egna fria tolkningar åstadkomma en praxis vid sidan av den fastlagda linjen.
   Gjorde vi så skulle vi inte bara agera stick i stäv med vår uppdragsgivare, utan också med demokratiska grundprinciper.”

Ett annat problem enligt Stridsman är att Zaremba missförstått en del kring juridiken.

”I den sista delen av serien skildrar DN fallet med Änokdeltat, där Skogsstyrelsen överklagat förvaltningsdomstolens beslut att neka avverkning.
  Det är verkligen inte så som Zaremba hävdar att vi ´kämpar… för att denna skog skall huggas ned´. Men rättsläget är oklart, klargörande domar saknas. Först efter ett tydligt domslut får det politiska systemet tillräcklig vägledning för nya och möjligen skarpare regler.”

En del annat i artiklen, menar Stridsman, är rena påhitt.

"Den oheliga allians med skogsnäringen som Skogsstyrelsen anklags för i artikeln ´Skogens maffia´ finns naturligtvis inte."

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.