Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Det finns inget klimatsmart kött”

Publicerad: 22 mars 2017, 07:00

DEBATT Myten om klimatsmart kött bidrar till att skjuta upp den nödvändiga omställningen till ett hållbart och växtbaserat jordbruk. Att lyfta fram biologen Alan Savorys teorier är därför extremt allvarligt, skriver Jonas Paulsson från Köttfri måndag.


Anders Wijkman, tidigare ordförande i Miljömålsberedningen och en av landets mest inflytelserika miljödebattörer, fick många att höja på ögonbrynen när han under ett seminarium hos Skogs- och Lantbruksakademien lyfte fram biologen Alan Savorys teorier.

Savory är biolog från Zimbabwe och upphovsman till så kallat holistiskt bete, som han menar kan vända klimatförändringarna genom att lagra in så mycket kol i marken att atmosfärens koldioxidhalt sjunker till förindustriell nivå på bara några årtionden. Om något verkar för bra för att vara sant är det vanligtvis det, och Savorys märkliga teorier kan användas för att avfärda politiska krav på minskad köttkonsumtion. Det är extremt allvarligt om dessa tankar får fästa bland svenska beslutsfattare.

Människans höga konsumtion av kött och mejeriprodukter har gång på gång under senare år varit föremål för miljöforskares rapporter. Skarpast var nog FN:s miljöpanel UNEP som 2010 rapporterade att vi ”omgående och drastiskt måste minska konsumtionen av kött och mejeriprodukter för att undvika de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna”. Men även Stockholm International Water Institute (SIWI) och FN:s Livsmedelsorgan har kommit med skarpt formulerade budskap. Därför var det många som blev förvånade när regeringens Miljömålsberedning inte adresserade animaliekonsumtionen när den lade fram sitt förslag tidigare i år.

Alan Savory har varit föremål för svidande kritik. Maria Nordborg vid Chalmers tekniska högskola skriver i sammanfattningen i en kritisk rapport från 2015 om Savory-institutet: ”En lång rad av Savory-institutets påståenden går direkt på tvärs med den samlade vetenskapen, till exempel gällande orsakerna till markdegradering, effekten av djurs trampande på mark och vegetation, och sambandet mellan metanutsläpp från boskap och atmosfärens stigande koncentration av metan.”

Wijkman som själv inte har någon forskningsbakgrund på området yttrade under paneldebatten vid Skogs- och Lantbruksakademiens seminarium om jordbrukets metanutsläpp: ”Jag tycker mer och mer pekar på att Savory har poänger, och vill inte vara så kategorisk när det gäller att peka ut själva köttproduktionen som ett jätteproblem enbart. Vänder man på det kan man få nedslitna marker att bli kolsänkor igen, så jag tror vi har för lite kunskap här”. Detta är inte en uppfattning som Naturvårdsverkets experter delar. I en artikel på DN debatt 2015 skrev de att ”den samlade forskningen på området ger inget stöd för det så kallade klimatsmarta nötköttet”.

Myten om miljövänligt kött bidrar till att skjuta upp den akut nödvändiga omställningen till ett hållbart och växtbaserat jordbruk. Bästa sättet att nå dit är att generalisera koldioxidskatten, så att den även innefattar animalier som nötkött och mejeriprodukter.

Jonas Paulsson, talesperson för Köttfri måndag

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.