Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Det globala politiska ledarskapet har gått bakåt”

Publicerad: 24 april 2012, 06:07

Johan Rockström och Klas Eklund skriver i gemensam debattartikel att den svenska regeringen kan påverka globalt genom att driva tre strategiska frågor.


Ämnen i artikeln:

Johan Rockström

DN debatt skriver i dag miljövetaren Rockström och ekonomen Eklund, båda medlemmar av regeringens Framtidskommission, att den pågående internationella konferensen som går under namnet Stockholm +40 innebär en unik möjlighet för Sverige att påverka den globala politiken för hållbar utveckling.

Rockström och Eklund menar att sedan 1972, då den första FN-ledda konferensen om den mänskliga miljön hölls i Stockholm, har flera miljömässiga framsteg gjorts, såsom skydd av ozonlagret och minskning av luftföroreningar. Men på de flesta områden, från klimat till biologisk mångfald, har miljöproblemen snarare förvärrats.

”Dessutom, vilket är ytterst allvarligt, har det globala politiska ledarskapet på miljöområdet under de senaste åren faktiskt gått bakåt!”

Detta innebär, enligt Rockström och Eklund, att Sverige med sin internationella trovärdighet nu har en möjlighet att gå i täten och visa globalt ledarskap. Men då krävs att den svenska regeringen driver ett antal viktiga strategiska frågor.

För det första: På nationell nivå kan Sverige vara ett föredöme som vågar gå före och testa lovande lösningar. Den gröna skatteväxlingen bör fortsätta, med lägre skatt på arbete men högre skatt på miljöförstörande produktion och konsumtion."

"Sverige kan gå än tydligare i spetsen för att utveckla miljöräkenskaper och lägga om nationalräkenskaperna i grön riktning. Staten kan också visa vägen för den privata sektorn genom att sätta tydligare hållbarhetsmål för sina egna, statsägda företag.”

För det andra: Sverige är litet; bara halvannan promille av världens befolkning. Viktigt är därför hur vi kan påverka EU:s miljöarbete. I dag ser vi illavarslande tecken på hur europeiska ledare prioriterar ner miljö- och klimatarbetet. Sverige bör rida spärr mot alla sådana tendenser.”

För det tredje: På global nivå bör vi sträva efter att formulera en hållbar vision som svarar upp mot riskbilden. Två rimliga mål är en omställning till en värld med tillgång till förnybar energi och till mat producerad från hållbart lantbruk. Vi har i dag teknologier, styrmedel, och marknadsverktyg för att klara båda dessa revolutioner. Vad som saknas är den politiska viljan. Sverige bör gå i bräschen men behöver då prioritera upp global miljö i regeringsarbetet.”

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Johan Rockström

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.