Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Det gör oss lyckliga på jobbet

Publicerad: 19 februari 2013, 12:15

Feedback på sin insats, goda utvecklingsmöjligheter och rättvis lön gör att anställda trivs på jobbet.


Det är bemannings- och rekryteringsföretaget Wise Group som tillfrågat 5049 personer vad det är som gör att de känner sig lyckliga på jobbet. Undersökningen visar på att utveckling på arbetsplatsen är det absolut viktigaste, men det finns även andra dimensioner. Här är hela listan:

1. Utveckling. Möjligheten att utvecklas är avgörande för hur lyckliga folk när på jobbet. Det är betydligt mer avgörande för hur man mår än exempelvis lön.

2. Stolthet. Att vara stolt över sin arbetsgivare gör att man mår bra. Allra mest stolta medarbetare finns inom stora svenska industriföretag.

3. Meningsfullt jobb. Folk som arbetar med människor finner sitt arbete mer meningsfullt än andra.

4. Kul på jobbet. De som har roligt på sin arbetsplats är antingen mycket eller ganska lyckliga. Bland de som inte har det skoj på jobbet är däremot nästan ingen lycklig.

5. Feedback. Det är viktigt att veta hur det går. Folk som får kritik mår till och med bättre än de som inte får någon feedback alls.

6. Respekterad av kollegorna. Att bli respekterad ger både självförtroende och glädje. Fem procent av en människas totala glädje förklarar av respekten från kollegorna.

7. Rättvis lön. Även om lönen i sig inte innebär lycka, är pengar avgörande för lyckan på många sätt. Ingen vill ha ekonomisk stress. Sedan är det också dåligt för självförtroendet att tjäna mindre än kollegorna, utan att de jobbar hårdare än du själv.

Rebecka Guzmán

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev