Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Det gör regeringen för att stoppa parakvat

Publicerad: 26 januari 2011, 10:17

Förra veckan gick miljörörelsen och livsmedelsindustrin gemensamt ut ock krävde av regeringen att Sverige måste ta ett större ansvar och agera mot ett globalt förbud mot det giftiga bekämpningsmedlet parakvat. Nu har regeringen svarat.


Ämnen i artikeln:

BekämpningsmedelEuPolitikRegeringen

Det är på SvD:s debattsidor som argumentationen om ett globalt parakvat-förbud bedrivits. Förra veckan krävde Naturskyddsföreningen tillsammans med en rad företrädare för miljörörelsen och livsmedelsindustrin att regeringen skulle arbeta mer aktivt får att få till stånd ett globalt förbud mot det livsfarliga bekämpningsmeldet som kan ge svåra skador i lever och lungor och som används produktionen av den brasilianska soja som exporteras till Sverige.

Igår
svarade Regeringen och meddelar att man till fullo håller med de elva organisationer som stod bakomo parakvat-uppropet.
– Regeringen inte bara delar uppfattningen att krafttag behöver tas för en global utfasning av det giftiga bekämpningsmedlet parakvat utan agerar också för att detta ska ske, skriver man i inlägget som är undertecknat Andreas Carlgren, Eskil Erlandsson och Ewa Björling.

Bland de
åtgärder som Sverige redan nu genomför nämner man till exempel EU-förbudet som är ett internationellt föredöme, arbetet med att få in parakvat i Rotterdamfördraget samt ett arbete med att stödja utvecklingsländer i att bygga upp och stärka deras kemikaliekontroll.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.