Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Det här borde Leijonborg ha tänkt på

Publicerad: 23 oktober 2008, 10:45

En ordentlig satsning. Det tycker Ingenjörssamfundet om regeringens forskningsproposition. Men allt är inte perfekt – man glömde till exempel bort några miljoner potentiella innovatörer.


– Det är viktigt med forskning, det är vi alla överens om och att det här är en ordentlig satsning tycker jag är positivt. Så kommenterar Ingenjörssamfundets vd Terje Andersson dagens forskningsproposition.

Men det betyder inte att regeringen prickat helt rätt. Genom att till exempel tilldela medel utifrån hur lärosätena lyckas publicera artiklar och bli citerade i tidskrifter missar man en viktig poäng.

– Nyttiggörandet av forskningen i samhälle och näringsliv borde vägas in. Kopplingen mellan forskning och tillväxt är viktig och någonstans är det ändå nyttan med forskningen som är målet, säger Terje Andersson.

En annan miss är att regeringen i propositionen helt bortser från en stor potentiell innovationsresurs.

– Arbetsplatsperspektivet är viktigt. Innovationer kommer naturligtvis fram på lärosäten och forskningsavdelningar. Men vi är drygt fyra miljoner arbetstagare i landet och många har kvalificerad utbildning och hög teoretisk kompetens. Med rätt förutsättningar kan vi bli fyra miljoner innovatörer, säger Terje Andersson.

Den uppgiften hör visserligen till arbetsmarknadens parter. Men regeringen kan spela en viktig roll.

– Dels genom att belysa värdet av resursen i den typ av dokument som propositionen när, dels genom att ge uppdrag till exempelvis Vinnova att titta på det här, vilka förutsättningar och verktyg behövs för att få innovativa och kreativa arbetsplatser, säger Terje Andersson.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.