Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag03.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Det här kan du lära dig av Dag Hammarskjöld

Publicerad: 20 September 2011, 04:07

50 år efter hans död är FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld fortfarande Sveriges mest framstående chef, anser ledarskapsforskaren Lena Lid Falkman. Här är tipsen till dig som vill lära av honom.


– Det som framförallt gjorde Dag Hammarskjöld unik var hans förmåga att skapa visioner. Han kunde också göra dem så pass abstrakta att andra kunde ta till sig dem men också översätta det i verktyg. Dessutom levde han själv efter sina visioner, säger Lena Lid Falkman, forskare och föreläsare inom kommunikation och ledarskap vid Handelshögskolan i Stockholm.

– Trots att det är 50 år sen är så mycket modernt. Och jag skulle vilja påstå att han, fortfarande, är den mest framstående chef Sverige någonsin haft internationellt, fortsätter hon.

En annan viktig del av hans ledarskap var kommunikation och vikten av att ha en relation med den du kommunicerar med. I egenskap av generalsekreterare för FN träffade han nästan alla statsledare personligen och införde det som grundprincip även det i organet.

– Han var en modern chef genom att tycka det är viktigt att framstå autentisk. Det handlar framförallt att kommunicera och handla samma sak.

Det moderna ledarskapet tog sig också uttryck i olika ledord, såsom integritet, förklarar Lena Lid Falkman.

Dag Hammarskjöld. Foto: UN/DPI

– Dag Hammarskjöld pratade både om integritet och agerade utifrån det. Han var exempelvis djupt religiös men var aldrig med i en församling. Han var även statsråd men var inte med i något politiskt parti.

Den innovation som karaktäriserade honom tog sig uttryck på olika sätt. Ett sådant är alla begrepp han myntade –såsom fredsbevarande styrkor.

Rebecka Guzmán

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.