Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Det här skulle krävas för att ”tvätta” luften på koldioxid

Publicerad: 5 april 2012, 17:39

Att ”tvätta” luften för att kompensera våra koldioxidutsläpp skulle kräva den största industrin någonsin. Och en tusen gånger större yta än vad som finns tillgänglig på jorden.


Ämnen i artikeln:

ForskningGreentechKoldioxidutsläpp

Det går att reducera koldioxidhalterna i atmosfären med hjälp av kemiska filter eller genom att skynda på de reaktioner som uppstår när sten vittrar. Men det är lättare sagt än gjort. Colin Axon på Brunel University och Alex Lubansky på University of Oxford har räknat på vad det skulle krävas för att avlägsna de 30 gigaton koldioxid vi människor släpper ut årligen, skriver New Scientist.

För att göra detta med hjälp av kemiska filter skulle det krävas att man bearbetar 75 000 gigaton luft om året, vilket även medför en användning av 180 gigaton rent vatten – tillräckligt för att försörja 53 miljoner människor. Och detta samtidigt som man räknar med att 66 procent av världens befolkning kommer att ha brist på vatten 2025.

Att påskynda stenvittring är inte heller något bättre alternativ. Det skulle krävas 100 gigaton av mineralet olivin – vilket är 12 500 gånger mer än vad som i dagsläget produceras i världen. För att kompensera för 30 gigaton koldioxidutsläpp skulle det krävas ett centimetertjockt täcke av olivin över 3,6 miljarder kvadratkilometer – en tusen gånger större yta än vad som finns tillgänglig på jorden.

Axon – som presenterade sina studien på Planet Under Pressure-konferensen i London förra veckan – erkänner att hans beräkningar är grova, men menar samtidigt att han är helt säker på att ett fullskaligt system för "koldioxidrensning" skulle behöva vara tusen gånger större än någon befintlig industri.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News