fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Det hindrar koldioxidsnålt byggande

Publicerad: 3 december 2021, 10:35

Ekonomiska aspekter pekas ut som ett av de främsta hindren mot fossilsnålt byggande.

Foto: Getty Images

Trots en positiv inställning till koldioxidsnålt byggande finns flera hinder som bromsar utvecklingen, visar en ny studie.

Ämnen i artikeln:

Byggbranschen

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Ekonomiska aspekter utgör det främsta hindret för både näringslivet och privatpersoner att öka ambitionerna inom koldioxidsnålt byggande. Även om förutsättningarna skiljer sig åt i olika delar av världen står frågan om kostnader i fokus. I utvecklade länder finns det en större känslighet för förändringar som folk upplever påverkar deras livskvalitet vad gäller ekonomi, inomhustemperatur eller som kräver beteendeförändringar, medan man i andra världsdelar framförallt brottas med teknisk-ekonomiska problem, visar en ny studie från IVL Svenska Miljöinstitutet.

”Trots att det många gånger finns en positiv inställning och en vilja att använda lösningar som minskar byggnaders klimatpåverkan så hindras de ofta av ekonomiska skäl. I konsumentledet verkar man mer redo att stödja starkare åtgärder från statens sida medan man från näringslivets håll anger en rad organisatoriska faktorer som gör att koldioxidsnålt byggande inte ses som en optimal lösning”, säger Érika Mata, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet, i en kommentar.

Samtidigt visar studien att olika typer av informativa och ekonomiska åtgärder, särskilt statligt stöd, har en positiv effekt på införandet av koldioxidsnåla bygglösningar över hela världen.

Läs studien om hinder mot koldioxidsnålt byggande 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev