Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Det ljusnar i Nagoya

Publicerad: 28 oktober 2010, 08:10

Efter tröga inledande förhandlingar börjar det nu lossna i FN:s konferens om biologisk mångfald i Nagoya. Totalt har man lyckats komma överens om 15 av 20 uppsatta mål och regeringarna börjar lägga pengar till finansiering på bordet.


Igår fick de globala förhandlingarna i Nagoya ny energi. En orsak var att värdlandet Japan annonserade att man tänkte satsa 2 miljarder dollar över en treårsperiod på hantering av ekosystem i utvecklingsländer. Storbritannien berättade också att man öronmärker 100 miljoner pund för olika skogsprojekt och skydd av hotade djur och plantor. Ett samarbete mellan Spanien och UNEP presenterade också en satsning på 6,8 miljoner dollar för naturskydd i bland annat Sumatra.

FN-förhandlingarna i Nagoya. Foto: Miljödepartementet.

Enligt The Guardian hade miljöministrar från 193 länder igår lyckats enas om 15 av 20 målsättningar i förhandlingarna. En siffra som visar på en stark acceleration jämfört med de tio föregående dagarna i förhandlingarna. Samtidigt pågår arbetet för fullt med att skapa ett protokoll med tre huvudslutsatser – en strategisk plan för skydd av världens biologisk mångfald, en överenskommelse om finansiering av planen samt ett system för att reglera vinsterna från genetiska resurser.

Samtidigt som man kan se en viss optimism i förhandlingarna vill många delegater i Nagoya tona ner förväntningarna något. Enligt The Guardian menar man att de största motsättningarna kvarstår och att det bara finns två ytterligare dagars förhandlingar för att överbrygga dessa.

Den 12 november har Miljöaktuellt och Naturskyddsföreningen en egen konferens om den biologiska mångfalden. Läs mer här om hur du anmäler dig?

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News