Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Det lönar sig fylla sina egna laserkassetter

Publicerad: 20 november 2008, 08:55

Byter du ut många laserkassetter varje månad och tycker att det är dyrt?


Återfyllningsbolag var vanliga förr, när laserskrivaren var en ny företeelse, men numera verkar marknaden ha gått mot ett miljövänligt skrotningsförfarande och företag som säljer billigare ”gröna” kassetter mm, vad ordalydelsen nu kan vara denna vecka. Skrivartillverkarna har på något sätt fått tillbaka markanden för kassetter i sin hand och kan sätta priserna efter behag.

Laserskrivarna fortsätter att sjunka i pris, medan färgpulvret förblir det som tillverkarna verkar tjäna pengar på. Detsamma gäller bläckstråleskrivare, och där i ännu högre grad. England tycks vara ett gyllene land för tillverkare av billigt färgpulver och försäljning över Internet. Egentligen är varken toner eller bläck dyra produkter. Storförbrukare av bläckstrålebläck (skylttillverkare) köper det för några hundra dollar för en halv gallon. Vilket är ditt pris per gram?

Det går alldeles utmärkt att fylla på laserkassetterna själv, och restaurera dem i händelse av att de skulle vara läckiga. Det är sällan de är utslitna. Oftast räcker det med urblåsnig av vitala delar med tryckluft. I den mån kassetten inte har inbyggd elektronik som förhindrar användning efter påfyllning. Men det finns botemedel för det också, i form av sk ”reset chips”.

Det går bra att titta på ekonomin. En typisk, lite större laserkassett för en färgskrivare kan kosta mellan 1000 och 2000 kronor, medan en burk färgpulver kan kosta 50-130 kronor (mellan 5 och 10 GBP för Color Laserjet). Och då behöver du ändå fyra kassetter, eller burkar, som det nu faller sig.

Visst, det finns belackare som inte tror att kassetter kan renoveras, eller helst inte vill att kassetterna ska renoveras, men med rätt utrustning (dammsugare, tryckluft och skruvmejslar) är det inga problem. Undertecknad har provat, med fullgott resultat.

Slår man på ”toner refill” eller liknande i Google kan man hitta bland andra Colour Toner Labs, U Refill Toner Ltd., med flera.

Allmänt om påfyllning: http://en.wikipedia.org/wiki/Toner_refill
och, nej, toner är inte kolpulver: http://en.wikipedia.org/wiki/Toner

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev