Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Det osynliga rovdjuret breder ut sig i Sverige

Publicerad: 14 mars 2012, 09:02

Finns nu i Värmland, Örebro och Stockholm.


Järven har expanderat från fjällområdena till skogslandskapet. Idag kan de påträffas i Värmland, Örebro, Västmanland, Uppland och Stockholm. I fjällområdena lever järven på ren och älg, oftast i form av kadaver. I skogen består födan också av kadaver, exempelvis slaktrester från älgjakten eller djur som andra rovdjur har fällt och lämnat efter sig, men järven kan också jaga själv. Även mindre djur såsom hare, skogsfågel och gnagare kan utgöra föda
‒ Järvar som lever utanför renskötselområdet skapar få, om ens några, konflikter och oftast är det inte någon som lägger märke till att de finns där, säger Tom Arnbom, rovdjursexpert på WWF, i ett pressmeddelande.

Enligt doktoranden Malin Aronsson på Grimsö forskningsstation, SLU, som på uppdrag av WWF varit med och tagit fram rapporten, har järven kunnat expandera på grund av att stammen ökat i fjällområdena. På sikt kanske det här kan vara en god nyhet för rennäringen:
‒ Om antalet järvar ökar i skogslandskapet, kan man på lång sikt minska antalet järvar inom renskötselområdet och därmed minska problemen för rennäringen, säger Tom Arnbom.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev