måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Det överraskande miljöproblemet i ekologiskt jordbruk

Publicerad: 18 maj 2017, 11:53

Kemiska bekämpningsmedel misstänks vara en orsak till det minskade antalet pollinatörer i jordbruket. Men nu visar en ny SLU-studie att giftfria odlingar kan skrämma bort de viktiga insekterna.


Ett problem som uppmärksammats under de senaste åren är det minskande antalet pollinatörer i naturen. En anledning till att de viktiga insekterna minskar tros vara att vissa kemiska bekämpningsmedel, så kallade neonikotinoider, skadar pollinatörerna och därför har röster höjts för att begränsa användningen av kemiska bekämpningsmedel. Men en ny studie från SLU visar att även giftfri odling kan försämra pollineringen av grödorna.
– Pollinatörer föredrar växter som inte är skadade. Vi vet inte om det handlar om ett synintryck eller om det handlar om att skadade växter doftar annorlunda men förmodligen är det någon av de två sakerna, eller en kombination. Men resultatet är detsamma, om insekter inte besöker blommorna så blir de inte pollinerade och då får man dålig kvalitet och kvantitet på skörden, säger Johan A. Stenberg, docent i biologi och den som leder forskningsprojektet vid SLU.

Med hjälp av kemiska bekämpningsmedel kan man undvika skador och kemisk bekämpning har använts framgångsrikt mot insekter i jordgubbsplanteringar i många år, enligt Johan A. Stenberg.
–Därför har man inte haft så stora problem där. Men om man tar bort de kemiska bekämpningsmedlen så måste man hitta andra sätt att bekämpa skadedjur, annars kommer man definitivt att få problem med färre pollinatörer.

Hur kan man bekämpa skadedjur utan kemikalier?
– Det finns ganska många saker som man kan göra. Dels kan man öka växtens resistens mot skadegörarna genom växtförädling. Man kan också använda biologisk bekämpning, alltså gynna predatorer och parasitoider, det vill säga rovlevande insekter som kan äta upp skadedjuren. En annan sak man kan göra är att se över den biologiska diversiteten i odlingarna. Man kan till exempel samodla olika sorters jordgubbar i en och samma odling. Gör man det räknar vi med att man får mindre problem än om man bara har en sorts jordgubbe.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev