måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Det rör sig på satellitmarknaden

Publicerad: 15 januari 2009, 05:47

Det europeiska jättebolaget EADS Astrium köper icke-konkurrenten Surrey Satellite Technology


SST Limited började som ett avknoppningsbolag från Universitetet i Surrey 1985, har gått från klarhet till klarhet och är nu en av världens ledande producenter av småsatelliter för jordobservationer. Astrium, ett jättebolag med 12000 anställda koncentrerar sig å sin sida huvudsakligen på stora satelliter.

Ska det vara en liten, behändig SSTL-100? Den passar utmärkt för datainsamling och kan, om den flygs i ett cluster av satelliter, samla in en världskarta var tredje dag. Den kan skjutas upp i grupper om fyra och fyra. Beställer du idag är den din om bara 18 månader. Upplösningen på marken är 22 meter och telemetrin är krypterad så du får ha den för dig själv.

EG godkände köpet eftersom man var nöjda med att konkurrensen mellan de båda bolagen inte skulle påverkas tack vare olikheten i produktfloran. SSTL uppmanas till och med av sitt nya moderbolag att konkurrera med detta. En klarhet vi iallafall kan gå till är att byggandet av det nya europeiska navigationssystemet Galileo kommer att koncentreras till ett enda företag, på gott och ont, kanske. Det var SSTL som byggde den allra första provsatelliten i Galileo-systemet, nämligen Giove-A och det var Astrium som ledde byggande av den andra provsatelliten, Giove-B.

Vill du ha något lite muffigare kanske en SSTL-900 kan passa? Den är avsedd för interplanetära omloppsbanor och kan förse sin payload med upp till 2500 watt elkraft. Ombordprogramvaran kan fjärruppdateras och satelliten passar utmärkt för TV-sändning, som kommunikationsrelä, navigationssystem och för militära arbetsuppgifter. Den är en efterföljare till Giove-A. Den är din på 24 månader om du lägger en order idag.

SSTL har gjort sig kända för att kunna tillverka satelliter till mycket låga priser vilket varit fördelaktigt för u-länderna. Ett annat projekt man är mycket inblandad i är försöken att skicka en brittisk farkost till Månen. Sonden Moonlight är tänkt att skjuta projektiler ned i månytan för att man ska kunna lära sig mer om vad som finns inuti Månen.

Läs mer här: www.sstl.co.uk

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev