Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Det ska bli billigare att reparera prylar – regeringen föreslår halvering av momsen

Publicerad: 24 Mars 2016, 09:18

Ett sätt att komma bort från slit- och slängkonsumtionen, säger klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) till Aktuell Hållbarhet.


Foto: Anders Hellberg

Foto: Anders Hellberg

Under Almedalsveckan sommaren 2012 begav sig Miljöpartiets språkrör Åsa Romson iväg till Ronnys cykelverkstad som ligger en bit utanför ringmuren i Visby. Inför ett stort pressuppbåd presenterade hon där partiets nya förslag (pdf) om att det måste bli billigare och enklare för människor i Sverige att använda reparationstjänster. Ett av förslagen handlade om att halvera momsen för skomakare, skräddare och cykelreparatörer.

Nu sitter Miljöpartiet i regeringen, och i dag meddelade finansdepartementet att vårbudgeten kommer innehålla ett förslag som innebär just en sådan minskning av momsen, från 25 procent till 12 procent på mindre reparationstjänster. Regeringen föreslår också att det ska införas en skattereduktion för reparation och underhåll av vitvaror i bostaden.

Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) säger till Aktuell Hållbarhet att regeringen vill göra det enklare och billigare för människor att reparera, som ett alternativ till att köpa nytt.

– Det är en del av en mer hållbar ekonomi, för enskilda men även för samhället i stort. Tanken är att också fler aktörer ska känna att det är för en sådan marknad man producerar exempelvis kläder och skor, det vill säga varorna ska vara tillräckligt välproducerade för att också kunna repareras, säger Åsa Romson.

Enligt klimat- och miljöministern kan förslaget även leda till nya jobb.

– Förhoppningsvis kan reparatörerna flytta fram sina positioner, hitta nya kunder, kanske till och med anställa fler människor.

Ytterligare förslag som ska göra att Sverige kan gå från en linjär slit- och slängkonsumtion till en mer cirkulär ekonomi är samtidigt på gång. I januari tillsatte regeringen en utredning som ska ta sig an frågan om hur handel med begagnat, samt reparationer och uppgradering av olika produkter kan öka. Utredaren, Ola Alterå, som tidigare varit statssekreterare i näringsdepartementet under Maud Olofsson (C), ska enligt direktivet från regeringen (pdf) jobba med frågan fram till i februari nästa år.

Men att regeringen nu föregår utredningens arbete håller inte Åsa Romson med om.

– Nej, det här visar att vi inte bara tillsätter utredningar utan att vi verkställer också. Förslagen som vi kommer med nu har lyfts av tidigare utredningar, så där fanns det underlag att gå på. Och cirkulär ekonomi är mycket bredare än en del ekonomiska stimulanser. Det vi vill att Ola Alterå tänker ut och samverkar med aktörer för att hitta, det är nya förslag som gör att vi kan ta ytterligare steg framåt.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.