Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Det stora felet BP ”glömde” att redovisa

Publicerad: 15 september 2010, 09:44

I förra veckans haverirapport redovisade BP åtta tekniska misstag som låg bakom oljeutsläppen i mexikanska golfen. Vad man inte redovisade var riskerna företaget tog vid arbetet.


Ämnen i artikeln:

Oljeutsläpp

Enligt BP låg en rad tekniska felsteg bakom de ödesdigra oljeutsläppen från briggen Deepwater Horizon i Mexikanska golfen – bland annat dålig cement i botten av borrhålet och feltolkade trycktester.

Men företagets egna utsagor säger ingenting om hur företaget organiserar sitt arbete vid högriskoperationer och hur de ser på säkerheten. Detta har förvånat säkerhetsexperter, skriver New Scientist.

– BP har misslyckats med att identifiera sin egen organisation som bidragande orsak till olyckan. Det indikerar att företaget har problem med sin syn på säkerhet, säger Erik Hollnagel på MINES Paris Tech i Frankrike.

Flera kritiker ser BP:s rapport som ett sätt att försöka skriva om historien och lägga skulden på andra aktörer. Så kan till exempel fem av de åtta redovisade orsakerna i rapporten härledas till underleverantörer, skriver tidningen Guardian i en ledarartikel.

BP:s arbete på olycksplatsen kommer troligen att granskas av den amerikanska ingenjörsvetenskapliga akademin (US National Academy of Engineering committee). Flera av kommitténs medlemmar är kunniga på vilken roll den mänskliga faktorns spelar vid haverier.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Oljeutsläpp

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.