måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Det svenska extremvädret aktualiserar svåra klimatanpassningsfrågor

Publicerad: 21 augusti 2014, 10:18

Den senaste tidens extremväder i Sverige gör klimatanpassningsfrågan högaktuell och tvingar fram en diskussion om vem som ska stå för klimateffektens nota.

Ämnen i artikeln:

Fredrik ReinfeldtLivsmedelsverketSmhi

MS

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 11 augusti.

Den stora skogsbranden i Västmanland driver upp klimatanpassningsfrågan på den politiska agendan. Bland annat blev bristerna i den svenska krisberedskapen tydlig. Statsminister Fredrik Reinfeldt tillsatte andra veckan i augusti en utredning som ska dra lärdom av branden, samtidigt som en politisk debatt om klimatförändringen och dess effekter blommade upp.

På bordet landade den stora frågan vem som ska betala. Regeringen ansåg i första skedet att de av skogsbranden drabbade kommunerna skulle stå för notan, men backade efter stark kritik och lovade ekonomiskt stöd till drabbade.
Redan 2007 konstaterade risk- och sårbarhetsutredningen att Sverige måste anpassas till ett förändrat klimat och att det skulle kräva omfattande anpassningsåtgärder på många plan.

De senaste åren har anpassningsarbetet i Sverige tagit fart i och med att länsstyrelserna och ett antal relevanta myndigheter som exempelvis SMHI, Livsmedelsverket, SGI och MSB fått konkreta uppdrag från regeringshåll.
En direkt konsekvens av den förödande skogsbranden är sannolikt att tempot och kvaliteten på klimatanpassningsarbetet i Sverige ökar de kommande åren. Troligen besvaras inom en snar framtid många av de idag obesvarade ansvarsfrågorna.

Tips! Den 25 september arrangerar Miljöaktuellt konferensen Klimatanpassning Sverige 2014 tillsammans med SMHI, MSB, SLU och Livsmedelsverket.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev