Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”det var ingen mörkläggning”

Publicerad: 9 maj 2011, 08:36

Skogsstyrelsens GD Monica Stridsman dementerar uppgifterna att hon skulle ha stoppat siffrorna om det stora antalet miljöbrott i skogen, rapporterar tidningen Skogen.


Ämnen i artikeln:

MiljöbrottSkog

I förra veckan publicerade radioprogrammet Kaliber uppgifter om ett telefonsamtal mellan generaldirektör Stridsman och Stora Ensos VD Martin Holmgren som resulterade i att publiceringen av statistiken från regionen i Dalarna stoppades. Något Monica Stridsman förnekar. Nu berättar hon om telefonsamtalet till tidningen Skogen:

– Han ville bland annat veta vad inlägget skulle handla om så att bolaget var berett på att eventuellt svara på det. Eftersom jag inte kände till inlägget så kollade jag upp det och då visade det sig att regionchefen redan sagt nej till publiceringen, uppger Monika Stridsman i tidningen Skog.

Enligt Monica Stridsman stoppades alltså inlägget av interna skäl, dels för att siffran från Dalarna var gammal och inte statistiskt säker, dels planerade man för att sprida en siffra för hela riket och inte ville inte ha dubbla budskap i medierna.

Flera tjänstemän på
Skogsstyrelsen i Dalarna skrev ett protestbrev där de uttryckte sitt missnöje med myndighetens dåliga miljöarbete. I ett internt brev till personalen lovar Monica Stridsman nu en bred dialog och delaktighet i myndighetens fortsatta arbete med frågan, skriver tidningen Skogen.

Under tiden har radioprogrammet Kaliber publicerat andra delen i sitt reportage om skogsbruket. Den visar att Miljöcertifierade skogsbolag avverkar skyddsvärda skogar som de har lovat att spara.
Det finns satellitbilder som visar att både Stora Enso och det statliga bolaget Sveaskog hugger ner nyckelbiotopklassad skog.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

MiljöbrottSkog

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.