Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Detaljen som väcker svenskt Kindle2-hopp

Publicerad: 25 februari 2009, 10:21

Amazons hyllade e-bok Kindle 2 säljs i USA sedan några dagar. Det har varit knäpptyst om internationell lansering. Men den kanske inte är så långt borta?


Kindle 2 är uppföljaren till Kindle som lanserades förra året. Den förstfödde nådde stor popularitet och det yngre syskonet omgärdas redan av en enorm hajp. Mediedrottningen Oprah Winfrey har till exempel hyllat Kindle i sin tv-show.

För svenskar är Kindle dessvärre – än så länge – en ouppnåelig dröm. Amazon, som utvecklar och säljer e-boken, pratade mycket och gärna om Kindle 2 vid lanseringen men enligt medieuppgifter var företaget mycket förteget om de internationella lanseringsplanerna.

Att smyga med sig en Kindle 2 vid nästa USA-besök är meningslöst eftersom bokens nätanslutning, för exempelvis bokköp, bygger på den ”trimmade” cdma2000-standarden Evdo. Svårigheter att komma överens med europeiska mobiloperatörer ska också ha fördröjt en lansering bortom specifikt datum.

Nu väcks trots det en smula hopp. På www.ifixit.com har man demonterat en Kindle2 för att se vad som döljer sig under skalet. Det visar sig att kretskortet i Kindle 2 har en en konkret plats för en sim-kortsläsare. På ifixit uppfattas platsen som ett tydligt tecken på att Amazon är betydligt mer redo för GSM/UMTS-stöd än företaget officiellt anger.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.