Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Diabetes-chef rasar mot regeringen

Publicerad: 17 november 2008, 08:12

I fredags var det Världsdiabetesdagen. Men i dag är det måndag och ingen bryr sig.


Margareta Nilsson, ordföranden i Svenska Diabetesförbundet, är förbannad på socialminister Göran Hägglund.

– Makthavarna förstår inte att vi måste fortsätta kampen mot diabetes, rasar hon.

I fredags gick Världsdiabetesdagen av stapeln världen över. Under de tio senaste åren har livet blivit betydligt enklare för personer som drabbats av diabetes.

– Rent tekniskt har det blivit bättre med nya insulin och hjälpmedel som insulinpumpar och sätt att mäta blodsocker och bättre läkemedel. Men regeringen bromsar upp utvecklingen i sina besparingsiver, säger Margareta Nilsson.

Diabetes är två olika sjukdomar. Typ 1 uppstår när de celler som finns i bukspottskörteln som producerar insulin har försvunnit. Typ 2 bygger på att personen producerar insulin men att hormonet inte har någon effekt där det är avsett att verka.

– Gällande typ 1 har vi idag betydligt bättre insulin och metoder att tillföra insulinet. Det pågår också forskning med säte i Lindköping där man ger vaccin för att behålla betaceller längre, vilket har varit väldigt framgångsrikt. Gällande typ 2 så forskas det om nya läkemedel där det kommit fram mycket senaste åren, säger Margareta Nilsson.

– Det är också viktigt med folkhälsoupplysning, så att vi i förebyggande syfte undviker att få diabetes genom att motionera och äta bra kost.

Idag har mer än 246 miljoner människor i världen diabetes och om ingenting görs för att förhindra sjukdomen beräknas 380 miljoner människor ha diabetes en generation framåt. För att få problemet uppmärksammat startades 2006 en intensiv kampanj av IDF med målet att FN skulle anta en resolution för att bekämpa diabetespandemin.

Trots det anser Margareta Nilsson att regeringen vänder frågan ryggen.

– Vi önskar få kontakt med dem för att diskutera de saker som inte är bra i vården. Det gäller primärvården och sjukhusen, där man nu stryper framför allt blodsockermätare. Det behöver man ha en individuell utprovning till vilket man du drar in.

Att svenskar i större utsträckning ska försäkras privat eller via sina arbetsgivare och också ett enormt problem för personer med diabetes.

– Deras intresse brister. Vi bad att få träffa socialministern(Göran Hägglund) men han hade inte tid. En statssekreterare skulle komma men honom hörde vi aldrig av. Det är tråkigt för vi sitter på mycket kunskap, säger Margareta Nilsson.

– Det är nästan omöjligt att teckna en försäkring om man har diabetes. Det blir hopplöst dyrt. Där måste samhället ta större ansvar, säger hon.

Under fredagen visade flera forskningsbolag sitt stöd för diabeteskampen. AstraZenecas huvudkontor för FoU i Södertälje skulle bland annat lysas upp i blått ljus. Den blå färgen har sitt ursprung i cirkeln som är världsdiabetesdagens symbol.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev