torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Digital obduktion – oskuret är bäst

Publicerad: 5 januari 2009, 12:17

Svensk forskare får pris för visualiseringsprojekt.


Den svenske forskaren vid Linköpings Universitet Dr. Anders Persson har fått Lennart Nilssonpriset 2008 för sina insatser inom visualisering inom medicinen. Ett av projekten har bland annat gällt obduktion med datortomografi istället för skalpell och olika sätt att visualisera olika vävnadstyper.

En patient före obduktion. Observera att en kateter sitter kvar i hjärttrakten.

Linköpings Centrum för medicinsk visualisering (Center for Medical Image Science and Visualization, CMIV) drivs gemensamt av LiU, Landstinget i Östergötland och Sectra AB, de senare väldigt kända för sina digitala röntgenprodukter och den krypterade mobiltelefonen Tiger.

Uppenbarligen samma patient som ovan. Bilden är fantastiskt noggrann och visar allt det intrikata inuti kroppen, dessutom med pålagda högdagrar för att visa volymer och ytor. Det får en att förundras över kroppens konstruktion samtidigt som man förvånas över hur bräcklig den är och hur rädda vi måste vara om den. Notera hur håret avbildats mycket naturtroget.

Stiftelsen för Lennart Nilsson-priset bildades 1998 som ett erkännande av den svenske fotografens livsverk. De som kan komma i fråga som pristagare ska ha arbetat i Lennart Nilssons anda samt för att visa upp vetenskapen för världen på ett vackert, unikt och kraftfullt sätt. Priset består av ett diplom och en summa på 100.000 kronor som överlämnas vid en årlig ceremoni i Berwaldhallen. Vid samma tillfälle installeras också professorer vid Karolinska Institutet.

Datortomografisk angiografi av blodkärlen i bukhålan. Patienten har något fel på artären i tarmkäxet (mesenterium).

Anders Persson fick priset för sina visualiseringsmetoder som är en kombination av olika spjutspetsmetoder med klart kommunikationsvärde, allt genomfört med konstnärlig känsla. Han visar upp människokroppens dolda mysterier med unik precision (ned till 0,15 mm/voxel) och har skapat bilder som kan förstås och tolkas av lekmän såväl som av experter.

Anders Persson är ledare för Linköpings Centrum för medicinsk visualisering och har utvecklat en ny metod för 3D-visualisering. Persson och hans kolleger skapar bilder inifrån kroppen med en kombination av flera olika metoder, som magnetisk resonans (MRI), ultraljud och positronemissionstomografi (PET). Metoderna har öppnat nya vägar för medicinsk forskning likväl som för kliniska behov. Man kan nu genomföra undersökningar och diagnostik som är mycket säkrare, snabbare och framför allt korrektare än med gängse metoder. En vanlig obduktion kan lämpligen förgås av 3D-avbildning vilket kan ge ovärderlig hjälp vid rättsmedicinska undersökningar.

En knivmördad. Kniven sitter kvar i bröstkorgen.

Man kan notera att han använt sig av en röntgentomograf med dubbla sensorer med två olika känsligheter för att erhålla en noggrannare gråskala och därmed kunna skilja ut flera olika ämnen och tätheter i kroppen, på ungefär samma sätt som man numera använder sensorer av två olika känslighet i bagagescanners på flygplatser för att kunna skilja på lätta material, biologiska material och täta material som metaller och ändå ha upplösning nog att kunna se vad som finns inuti metallådor.

En tomograferad schimpans, i samarbete med Kolmårdens djurpark. Schimpanser är extra svåra att röntga eftersom deras benstomme är så tät.

Anders Persson började sin bana som röntgenlabb-assistent i Bollnäs, efter avslutade gymnasiestudier. Han tyckte arbetet var så roligt att han lät bli att fortsätta studera på KTH och istället utbildade sig till radiologisköterska. Efter att han arbetat ett tag som sjuksköterskelärare på Karolinska Institutets program för radiologiassistenter gick han vidare och blev radiolog. Han arbetade flera år som konsulterande läkare i Hudiksvall innan han blev radiologichef i Hälsingland. Han värvades till Linköpings Universitet år 2002 för att vara med och vidareutveckla CMIV och erhöll 2005 en doktorsgrad i 3D-visualisering.

Av det ovan nämnda kan Teknik360 bara utnämna honom till En riktig tekniker!

Läs mer om Center for Medical Image Science and Visualization (CMIV) vid Linköpings Universitet på: www.cmiv.liu.se
Läs mer om Lennart Nilsson-priset på: www.lennartnilssonaward.se/winner46/anders_persson.html

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev