måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Digital-tv-snurr i USA

Publicerad: 9 januari 2009, 09:42

Den 17 februari ska USA övergå till digital-tv. Så var det i alla fall tänkt. Men Obama vill skjuta på övergången eftersom rabattcheckerna är slut.


Barack Obama vill skjuta på digital-tv-övergången i USA. Förslaget att skjuta den sedan fler år spikade – och omdebatterade – övergången har förts fram i den amerikanska kongressen av Obamas övergångsstab, skriver New York Times.

Skälet är pengar. Myndigheterna har via en rabattcheck subventionerat hushållens inköp av digitalboxar för att kunna fortsätta se tv efter övergången, men subventionspengarna är inte bara slut, de är mer än slut, åtminstone tillfälligt. Mer än en miljoner rabattchecker har därför satts på en väntelista, skriver New York Times. Rabattcheckerna är på 40 dollar och de billigaste boxarna i USA kostar cirka 50 dollar.

7,8 miljoner amerikanska hushåll kan i dag inte ta emot digitala tv-utsändningar vilket motsvarar 6,8 procent av hushåll med tv i USA, enligt analysföretaget Nielsen Media Research.

Beskedet sätter förmodligen ny fart på förvirringen inför övergången som påmint om den som rådde i Sverige när marknätet digitaliserades. Många frågade sig om ”den gamla” tv:n skulle sluta att fungera. Vad många amerikaner missade redan från början var att en majoritet av de amerikanska tv-stationerna sänder både analoga och digitala signaler sedan 2005. Allt som behövdes om digitalboxen inte redan var inbyggd var alltså en extern box.

Flera ledande demokrater uppges stödja Obamas förslag. Republikanerna håller inte med.

– Vi behöver inte ge upp digital-tv-övergången eftersom att den inte har fallerat och att återinföra osäkerhet i skiftet kommer att göra saker värre, inte bättre, säger medlemmen i House Energy and Commerce Committee Joe L. Barton, enligt New York Times.

Beslut i frågan har inte fattats och något nytt datum för digital-tv-övergång i USA har inte föreslagits.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev