tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Digitala fotoramar – riktiga energibovar

Publicerad: 1 juni 2009, 06:34

Om 45.000 hushåll lämnar varsin digital fotoram på, dygnet runt, kan det bli lika hög årsförbrukning av el som för 150 villor.


Energimyndigheten har undersökt hur mycket el digitala fotoramar kan förbruka. De har kommit fram till att en fotoram av en mer avancerad modell kan dra 83 kWh/år, om den får stå på dygnet runt.

De modeller som har jämförts är en enklare modell, med 7 tum skärm, för 500 kronor och en mer avancerad, med 8 tum skärm, för 2000 kronor. Den avancerade modellen har en bättre upplösning, inbyggt minne för att kunna lagra bilder och inbyggt uppladdningsbart batteri.

Undersökningen visade att om den dyrare modellen står påslagen dygnet runt i 45.000 hushåll, i Sverige, kommer årsförbrukningen av el att vara lika hög som för 150 villors årsförbrukning av el samt värme (3,74 miljoner kWh). Men om ramen bara används 5 timmar i månaden och stängs av resten av tiden sjunker förbrukningen till 25 700 kWh/år.

Den enklare modellen skulle dra 1,8 miljoner kWh, om den var påslagen dygnet runt, vilket motsvarar el och värme till ca 75 villor. Om den istället används i 5 timmar i månaden sjunker förbrukningen till 12 200 kWh/år.

Josefin Söderström

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev