Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Digitaliseringskonsulterna vill bidra till fossilfrihet

Publicerad: 1 mars 2021, 10:10

Ingemar Jansson, styrelseordförande för Digitaliseringskonsulterna.

Foto: Digitaliseringskonsulterna

En ny förening ska arbeta för att skynda på klimatsmart digitalisering av samhället.


I dag startar den nya ideella föreningen Digitaliseringskonsulterna sitt arbete med att bidra till ett smart och fossilfritt samhälle efter coronakrisen. Föreningen samlar ett stort antal konsultföretag inom digitalisering och syftet är stötta politik, näringsliv och offentlig sektor med att förstå och använda digitaliseringens möjligheter i den hållbara omställningen. 

Ingemar Jansson, till vardags hållbarhetschef och affärsutvecklare på Cybercom Group, är ordförande i den nya föreningen Digitaliseringskonsulterna. 

Vilka är de lågt hängande digitaliseringsfrukterna som näringsliv och samhället bör nyttja omgående för att minska utsläppen? 

– Ett exempel är ruttoptimering för logistik. Visst går det att elektrifiera hela fordonsflottan och göra den självkörande, men det kommer sannolikt att ta tid. Men redan här och nu med den fordonsflotta som finns har digitalisering av ruttoptimering en enorm potential att, utan stora kostnader, minska transporternas utsläpp enormt mycket. En annan lågt hängande frukt är sannolikt digitalisering av hållbarhetsdata. Om företagen får bättre data, till exempel kopplat till taxonomin, kan de få bättre kontroll över sina utsläpp och därmed på sikt minska utsläppen. 

Digitaliseringskonsulterna lanserar också en webbplattform som ska samla branschen för erfarenhets- och kunskapsutbyte. 

– Plattformen är tänkt att bli en hubb där vi kan stötta samhället med digitalisering. Det är en plattform där vi digitaliseringskonsulter kan kommunicera med vår omgivning. 

 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.