Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Direkt från toppmötet: Hur långt vågar de gå?

Publicerad: 23 oktober 2014, 12:47

De tre huvudmålen för klimat- och energitoppmötet ser fortfarande ut att klaras av, men det fjärde målet om sammankoppling hänger nu mer löst.
– Det blir inte lätt, men vi måste ha ambitionen att lyckas, säger statsminister Stefan Löfven (S).


Ämnen i artikeln:

MiljöaktuelltStefan Löfven

Stefan Löfven (S) anlände tidigt till EU-toppmötet i Bryssel för att inleda bilaterala samtal innan mötet drar igång 17.30. Till ett omfattande pressuppdåd uttalade han sig förhoppningsfullt.

– Jag tror att de allra flesta ändå skulle vilja se ett avtal, men det finns så många ingredienser. Inte minst om hur mycket man ska åläggas att spara själv, hur utsläppshandelssystemet ska fungera och hur den icke-handlade sektorn ska hanteras, sade Stefan Löfven vid ankomsthallen och fortsatte:

– Det är många olika frågor och allt ska på plats. Det är ett paket som ska diskuteras. Det blir inte lätt, men vi måste ha ambitionen att lyckas.

Europeiska rådets ordförande Herman van Rompey hade innan mötet förhoppningen om att klimat- och energimålspunkten på agendan skulle vara avklarad innan kvällens middag som börjar 20.00. Detta såg högst osäkert ut vid publicering.

Enligt källor till Miljöaktuellt finns det flera svårigheter kvar även med det sammankopplingsmål av energimarknaderna som Portugal ställt upp för att gå med på slutsatserna. De vill att 15 procent av all nationellt producerad el i EU ska vara möjlig att exportera till andra medlemsländer, för att undvika de så kallade "energiöar" som för tillfället förekommer bland annat hos balterna och på den Iberiska halvön.

Bland annat sägs det att Frankrikes regering inte vill att deras energimarknad, som till stor del består av kärnkraft, ska prisdumpas genom tillförsel av billig portugsisk el från sol och vind. Den lösning som diskuteras är istället att eventuellt göra de slutsatser som togs fram av statscheferna i det Europeiska rådet redan 2002 bindande. Detta skulle innebära en sammankoppling av marknaderna på 10 procent fram till 2020. Portugals premiärminister uttalade sig under torsdagsmorgonen positivt om att få igenom bindande krav på sammankoppling på 10 procent fram till 2020. För tillfället är marknaden ihopkopplad till nära 8 procent.

Läs mer om knäckfrågorna inför toppmötet här.

Text och foto: Jacob Hederos

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.