Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Direktiven klara för energikommissionen

Publicerad: 6 mars 2015, 10:14

Miljöaktuellt fick ett snack med energiminister Ibrahim Baylan, som ska leda kommissionens arbete.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 6 mars.

Energiminister Ibrahim Baylan (S) presenterade idag de direktiv som ska ges till den parlamentariskt sammansatta kommission som ska lämna underlag till en bred politisk överenskommelse om den långsiktiga energipolitiken i Sverige.

På en pressträff berättade Ibrahim Baylan att kommissionen kommer bestå av elva ledamöter; tre från Socialdemokraterna, två från Moderaterna samt en var från övriga riksdagspartier. Partierna ska nu nominera sina representanter. Klart är dock att energiministern själv kommer att leda arbetet.

Miljöaktuellt fick på pressträffen möjlighet att ställa tre frågor till Ibrahim Baylan.

Uppdraget ska redovisas senast den 1 januari 2017. Kommer det presenteras några delrapporter under de här två åren?

– Min ambition är att det här arbetet ska ske så öppet som möjligt, att det sker i samspel med intressenter som näringsliv, miljöorganisationer, forskare och energisektor. Det är min förhoppning att man kan lämna delrapporter under arbetets gång, för att på det viset initiera en bred debatt om energisektorns utveckling i Sverige.

När det gäller vägtrafiken är ju frågan redan väl utredd i den så kallade FFF-utredning som presenterades här om året. Hur är det tänkt att ni ska ta tag i den frågan?

– Vi kommer se över hela energisektorn, men här finns det redan väldigt många bra förslag som vi kommer jobba vidare med. Förslag som jag också uppfattar att det finns en bred politisk samsyn kring.

Kommissionen ska även titta på olika scenarier för det svenska energisystemet. Ser du att det kan bli någon form av dubbelarbete här eftersom Energimyndigheten bedriver ett liknande analysarbete som ska presenteras i sommar.

– Det är nog en väldigt liten risk för det eftersom vi kommer att involvera dem i det här arbetet. Energimyndigheten är en väldigt central part och en av våra viktigaste verktyg för att göra just den här typen av prognoser. Sen har det varit väldigt mycket fokus, inte minst från Energimyndigheten, kring den medellånga sikten, alltså till år 2030. Min ambition är att kommissionen ska ha blicken fäst på 2050.

Energikommissionens arbete kommer delas in i tre faser: en kunskapsinhämtande fas, en analyserande fas samt en förhandlingsfas. Kommissionens direktiv finns att läsa här (pdf), och dagens presskonferens kan ses här.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.