Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Direktörer ivriga diskutera etik

Publicerad: 13 mars 2003, 08:00

Näringslivets intresse för samarbete med regeringens etikgrupp är stort. För att behålla allmänhetens förtroende och undvika lagstiftning är direktörerna ivriga att utveckla självregleringen.


Höga bonusar trots mediokra resultat, höga löner och optionsavtal samt kompiskorruption. Det är några av de företeelser som riskerar urholka svenskarnas förtroende för näringslivet, enligt regeringens etikgrupp Förtroendekommissionen.

Ett sjuttiotal företrädare för näringsliv, myndigheter och organisationer har svarat anonymt på en enkät som kommissionen har utformat.

Enkätsvaren används i det fortsatta arbetet som bland annat består av djupintervjuer. I måndags hölls också ett möte med en speciell referensgrupp, där bland andra Jacob Wallenberg, Hans Dalborg, Marcus Storch och Jacob Palmstierna deltog, enligt Dagens nyheter.

Uppslutningen och intresset från näringslivsföreträdarna är stort, vilket beror på att Sverige inte har någon stor lagstiftning som reglerar dessa frågor utan tillämpar ett system med självreglering. Det finns en mängd organisationer och kommittéer som styr genom rekommendationer, medan det i till exempel USA finns mängder av lagar.

– Alla är oerhört angelägna om att slå vakt om självreglering. Risken för en lagstiftning gör att man är väldigt engagerad, säger Olle Rossander, huvudsekreterare i Förtroendekommissionen, till DN.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.