Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Direktsänd civil olydnad: Svenskar ockuperar tysk kolgruva

Publicerad: 22 augusti 2017, 09:46

Garzweiler Tagebau

På tisdagen påbörjas direktsändningen av dokumentären ”Disobedience Live” som följer fyra svenska miljöaktivister som reser ner till kolgruvorna i Rhenområdet i Tyskland för att ockupera den gruva som släpper ut mest koldioxid i Europa. Följ livesändningen här.


Bakom projektet ligger Troja Scenkonst som vill undersöka vilken plats civil olydnad har i den moderna demokratin. Aktuell Hållbarhet ringde upp Emma Löfström, en av producenterna bakom den direktsända dokumentärfilmen.
– Vi vill undersöka demokratins tillstånd och olika typer av engagemang som människor ägnar sig åt, med civil olydnad som utgångspunkt. Vi menar att demokratin inte är konstant utan något som hela tiden måste omskapas och då tycker vi att det är intressant att titta på hur kan man göra det i dagens samhälle. Är civil olydnad en metod som fungerar och är moraliskt försvarbar? Finns det andra sätt att engagera sig? Det är en moralisk, politisk och filosofisk fråga som vi vill öppna upp till diskussion kring, säger Emma Löfström.

Hur har ni valt ut de personer som är med i filmen?
– Under våren har vi letat efter personer som skulle åka ner till den här stora aktionen i Rhenområdet och som kunde tänka sig att delta i vår dokumentär. De fyra aktivister som vi valt har alla olika ingångar, erfarenheter och anledningar till sitt engagemang i klimatfrågan. Det är intressant eftersom det ger en mer mångfacetterad bild av de människor som ägnar sig åt civil olydnad.

När är det moraliskt försvarbart med civil olydnad?
– Det är en bra fråga. Vi har diskuterat det väldigt mycket här under våren och vi har gjort workshops om civil olydnad runt om i landet. Jag kan inte svara på när det är okej och inte men vår förhoppning är att vår dokumentär ska väcka en diskussion kring det här. Vi har visningar runt om i landet och där kan människor samlas och prata om det de ser på filmen eller det som sker på deras egen ort.

Se livesändningen här på Aktuell Hållbarhet:

Här kan du också se ”Disobedience Live” mellan den 22-27 augusti

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.