Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Diskussion: Därför säger frustrerade hållbarhetschefer upp sig

Publicerad: 5 juli 2018, 12:29

På ett seminarium i Almedalen lyfte Aktuell Hållbarhet den negativa utvecklingen där flera hållbarhetschefer det senaste året sagt upp sig från sina företag på grund av att hållbarhetsfrågorna nedprioriterats.


Det finns forskning som visar tydliga samband mellan kvaliteten på ett företags hållbarhetsarbete och hållbarhetschefens plats i organisationen. Den vetenskapliga slutsatsen är att ju högre upp i organisationen hållbarhetsansvaret läggs, desto bättre blir hållbarhetsarbetet. Det berättade Tommy Borglund, universitetslektor, Handelshögskolan vid Örebro universitet, när en panel i Almedalen under morgonen diskuterade hållbarhetschefens roll under rubriken ”Nedprioriterar näringslivet hållbarhetsarbetet?”.

I panelen fanns också Tove Ahlström som berättade om sina erfarenheter som hållbarhetschef där hon tvingats lämna ledningsgruppen och därefter beslutat att lämna företaget.
– Egentligen hade det inte spelat någon roll om jag suttit i ledningsgruppen eller inte. I mitt fall kom jag och vd, som är majoritetsägare, inte överens om det framtida hållbarhetsarbetet. Därför valde jag att lämna, berättar hon för publiken.

Något exakt svar på frågan i seminariets titel gavs inte under seminariet. Men paneldeltagaren Charlotta Szczepanowski, chef för hållbar utveckling på Riksbyggen och ordförande för NMC Hållbart Näringsliv, säger efter paneldiskussionen att hon vet att många av NMC:s medlemmar känner igen sig i den frustration som Tove Ahlström berättat om.
– Det finns så klart flera företag som är rätt organiserade och där hållbarhetscheferna ges en stor möjlighet att påverka. Samtidigt upplever jag bland kollegor på olika företag att det finns en frustration över att hållbarhetsarbetet inte går tillräckligt snabbt framåt. Jag tror att det handlar om att man som hållbarhetschef ser så mycket saker som andra i organisationen inte ser och som andra inte riktigt orkar lyssna på. Att inte bli lyssnad på är jobbigt, säger hon till Aktuell Hållbarhet.

Se seminariet ”Nedprioriterar näringslivet hållbarhetsarbetet?”

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.