torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ditt energifotavtryck lika stort som en dinosaurs

Publicerad: 2 januari 2020, 10:59

Foto: Yana Ray/ Publicdomainpictures.net

Som genomsnittlig svensk konsumerar du varje dag lika mycket energi som en 12 meter hög dinosaur som väger 30 000 kilo. Det har forskare vid KTH räknat ut i ett projekt som går ut på att visualisera människans energifotavtryck.


I forskningsprojektet ”Från Homo Sapiens till Homo Colossus” arbetar Daniel Pargman, universitetslektor vid KTH, med att visualisera de energimängder människan förbrukar. Ett sätt att förklara människans energianvändning är att jämföra henne med dinosaurer. Konceptet Homo Colossus” är hämtat från miljösociologen William Catton Jr som använde det i två vetenskapliga skrifter på 1980-talet.

”Projektet går ut på att visualisera den moderna människans energifotavtryck, som är enormt. Iden är att lista ut hur mycket energi vi använder i vår livsstil, sätta detta i relation till hur mycket energi vi behöver för att ”driva vår kropp” från ena dagen till den andra. Därefter visar tekniken hur stora vi skulle vara ifall vi var enorma varelser som åt all energi som vi använder i vår vardag och livsstil. Att visualisera det ohållbara i detta”, berättar Daniel Pargman i en kommentar. 

Foto: Koprx/Wikimedia Commons

Enligt Daniel Pargmans beräkningar konsumerar en genomsnittlig svensk varje dag lika mycket energi som en 30 000 kilo tung dinsaurie. I beräkningarna ingår den primärenergi en människa använder varje dag, exempelvis  i form av olja, kol, gas, vattenkraft, kärnkraft och solenergi, samt den energi som använts för allt vi konsumerar i Sverige, men som är tillverkade på andra ställen i världen. I beräkningarna har Daniel Pargman också tagit höjd för energin i maten vi äter inklusive fotosyntes.

I forskningsprojektet utvecklas en så kallad augmented reality-app där användare på sin mobilskärm kan se hur olika personligheters energifotavtryck skiljer sig åt. Projektet genomförs i samarbete med Tekniska museet och Färgfabriken i Stockholm där det kommer att visas under senare delen av 2020. 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev