lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ditt favoritvin kan snart vara ett minne blott

Publicerad: 6 april 2018, 08:15

Foto: Pixabay

Först kaffet och sen ölet. Nu visar forskningen att klimatförändringar också hotar populära druvsorter och vinproduktionen. ”Alla måste ställa om; vinodlare, vinförsäljare och inte minst vindrickare”, säger klimatexperten.


Forskare vid Lunds universitet har undersökt hur fördelningen av 1 100 kommersiellt tillgängliga druvsorter ser ut runt om i världen. Upptäckten blev att en stor del av världens odlingar domineras av endast tolv olika sorter, vilket representerar en procent av den globala variationen.
”Vinnäringen gör sig själv en stor otjänst genom att fokusera på ett så litet antal druvsorter”, säger Kimberly Nicholas, klimatforskare vid Lunds universitet och en av forskarna bakom studien, i en kommentar.

Bland de vanligaste druvsorterna ingår bland annat Cabernet sauvignon, Chardonnay och Pinot noir. Deras dominans kan dock snart vara till ända eftersom de är ytterst känsliga för varmare temperaturer, vilket klimatförändringen innebär. En konsekvens av det varmare klimatet är att smaken förändras och försämras. Dessutom kräver de traditionella druvorna mycket vatten samtidigt som de mognar tidigt, vilket gör dem känsliga för frost.

Enligt forskarna måste odlare och forskare börja arbeta tillsammans för att samla in och dela data om mognadsmönster, skördar och druvor. Därefter måste man ta fram projektioner för vilka druvor som passar olika klimat. Forskarna anser även att konsumenterna måste bli mer öppna och dricka viner baserade på olika druvor från samma regioner som favoritvinerna kommer ifrån.
”Alla måste ställa om; vinodlare, vinförsäljare, och inte minst vindrickare. Och vi måste ställa om till ett samhälle med radikalt minskade utsläpp för att kunna fortsätta vårt vindrickande, oavsett druva”, säger Kimberly Nicholas.

Izabella Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev