onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Divestering räcker inte – vi behöver investera i omställning”

Publicerad: 11 mars 2016, 08:29

Att divestera ur fossilt är en enkel utväg som främst ger effekt i det korta perspektivet. Snarare måste vi investera i omställning, menar Misum-forskaren Svenne Junker.

Ämnen i artikeln:

EuPolitik

Den senaste tiden har ett flertal företag och universitet tagit beslut om att sluta investera i fossila bränslen. Men det är inte det som kommer göra skillnad på sikt. Det menar Svenne Junker, forskare på Handelshögskolan i Stockholms center Misum som har fokus på hållbara marknader.
– Jag brukar säga, och det provocerar, att divestera är bra i det korta perspektivet eftersom det leder till en normativ förändring och ändrar vår inställning om vad investeringar ska gå till men det kan också vara en enkel utväg och ett sätt att fördröja det som verkligen krävs. Att banker skapar en fossilfri fond ändrar inte på övrig verksamhet och det riskerar att bli perifert, säger han.

Istället menar Svenne Junker att samhällen måste gå från att sluta investera i fossilt till att investera i omställningen. Enligt honom måste det till ett tydligare kapitalflöde mot produkter som driver på förändring mot lägre utsläpp.
– Det krävs en stark institution som driver det här arbetet. Misum har tillsammans med andra aktörer föreslagit en grön investeringsbank. Frågan är fortfarande levande i politiken men några beslut har inte tagits av finansmarknadsminister Per Bolund.

Förslaget om en grön investeringsbank fanns även med bland förslagen som i fjol presenterades av den analysgrupp för Grön omställning och konkurrenskraft som tillsattes av framtidsminister Kristina Persson (S).

Filosofiforskaren Joakim Sandberg, som också är knuten till Misum, har tidigare konstaterat att det är mycket svårt för fondförvaltare att effektivt verka för ett bättre klimat genom att undvika fossilberoende aktier.
– Någon måste ju köpa fossilverksamheten som säljs av. Och den köps till marknadspris, och priset går inte ner. Rent principiellt krävs en global koldioxidskatt som gör att riskbilden ändras, poängterar Svenne Junker.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev