Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Djur och plast passar inte ihop

Publicerad: 10 november 2010, 07:51

Björn på burk och skadade sköldpaddor är resultatet av att vi aldrig tycks lära oss ta hand om naturen.


I somras observerade invånarna i staden Wiersdale i Florida en björnunge som hade fått in huvudet i en plastburk. Burken hade smal hals och björnens öron fungerade som hullingar och den fick inte av sig burken. När den upptäcktes var den bara några dagar ifrån en säker svältdöd. Så kan det bli i björnrika trakter eftersom björnarna har för vana att leta igenom människors efterlämnade sophögar efter mat. Efter åtta dagar hittade skogsvårdare björnfamiljen, björnmamman bedövades och björnungen blev av med sin burk.

Den sex månader gamla björnungen, var med sina två syskon och sin mor regelbundna besökare vid de öppna containrarna nära Weirsdale i Ocala National Forest. En dag i slutet av juli fick Florida Fish and Wildlife Conservation Commission (FWC) ett samtal från en av de boende som var oroad av att en björnunge sprang runt med en stor plastburk som fastnat på huvudet. Burken gjorde det omöjligt för ungen att äta och dricka.

FWC-medarbetarna Mike Orlando, Brian Scheick och Cathy Connolly visste att om de inte kunde fånga ungen, skulle den dö. Tillsammans med björn-vetaren Mike Connolly utvecklade de en plan att fånga den.

"Det var mycket lättare sagt än gjort" sade Mike Orlando. "De boende var riktigt duktiga på att ringa oss när de såg björnen, men det kändes som om vi alltid kom 20 minuter för sent."

Teamet gillrade fällor i olika områden i hopp om att kunna fånga mamman och bedöva henne, eftersom detta skulle göra det möjligt för dem att fånga ungarna. Tyvärr vägrade den goda mamma björn att luras av den betade fällan.

Efter åtta dagars observationer gick det två dagar då ingen såg björnfamiljen. Gruppen fruktade att ungen slutligen kunde ha dukat under. Samma dag som laget bestämde sig för att ta in fällorna och åka hem fick de ironiskt nog ett samtal från FWCs sambandscentral. En av de boende hade ringt och rapporterat att björnfamiljen var tillbaka. Teamet raskade sig på tillbaka till samhället.

Mike Orlando hittade mamman och kunde skjuta henne med en pil med bedövningsmedel. Två i gruppen överraskade björnungarna och fick tag i björnen med burken, och det blev en hård kamp innan de lyckades brotta ned honom.

Så småningom lyckades de hålla ungen still tillräckligt länge för att få burken av dess huvud, och sedan låta den återvända till sina syskon. Gruppen och några av de boende placerade björnmamman i en bur och så småningom kom ungarna till henne.

Efter att ha observerat familjen över natten i fällan och sett till att mamman kunde sköta ungarna, släppte biologerna björnfamiljen i ett närliggande, mindre befolkat område.

Även om historien verkar ha fått ett lyckligt slut, är den ett bevis på en de värsta saker som kan hända när vilda djur hamnar bland soporna. Hittills har FWC inte fått några ytterligare rapporter om björnfamiljen och det är ju goda nyheter.

Plast i magen

Adriatiska havets grunda vatten är en viktig matplats för den oäkta karettsköldpaddan (Caretta caretta), en havssköldpadda, under tiden den utvecklas och blir fullvuxen. Tyvärr har en av tre sköldpaddor plast i tarmarna. Ett forskarlag från Zagrebs Universitet har studerat inälvorna i de sköldpaddor som råkat spolas upp på stränderna eller blivit uppfiskade av fiskebåtar.

Adriatiska havets botten är en av de mest förorenade i världen och forskarna fann att ungefär en tredjedel av de 54 sköldpaddor som undersöktes hade fått i sig skräp av något slag, som plastpåsar, plastfilm, snören polystyrenskum och fiskelina. Ett av djuren hade konsumerat 15 olika plastbitar, som fyllde dess mage helt och hållet och även om plasten bara vägde totalt 0,71 gram var det förmodligen detta som dödat djuret eftersom plasten tog upp plats som skulle ha använts för mat.

Man är inte helt säker på hur plasten skadar de olika djurarterna, men det är numera konstaterat att alla djur, från de ryggradslösa till de stora däggdjuren, får i sig plast av misstag.

Skräpet i Adriatiska havet kommer från de fyra miljoner människor som bor längs kusterna, samt de 18 miljoner turister som tillkommer varje år, och då slås ändå Adriatiska havet av både Medelhavet och Keltiska Havet (mellan England och Storbritannien) i skräpkoncentration. Men eftersom Medelhavet är så djupt kan sköldpaddan turligt nog inte nå ned till botten utan får äta djuren nära ytan och ungår på så sätt plasten därstädes på sin väg ut mot Atlanten.

Kemiska föroreningar i Medlehavet har man studerat de senaste 30 åren, men detta är första gången man upptäckt plastföroreningar i fast form i detta hav. Då har vi ytterligare en vattenmassa som vi lyckats skräpa ned med plastbitar. Läs om de två andra, nedan.

Läs mer

De stora skräpfläckarna i världshaven: http://teknik360.idg.se/2.8229/1.298368/ny-soptipp-funnen-i-atlanten
http://www.idg.se/2.1085/1.273918/10000-plastpasar-anvands—i-sekunden

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.