måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

DNA kan fälla pinkande vargdödare

Publicerad: 31 januari 2012, 12:44

I början på förra året hittades en dödad varg norr om Ockelbo. Urin vid platsen har analyserats och kan avslöja vargdödaren.

Ämnen i artikeln:

Varg

Vargen ska ha blivit dödad på sjön Fansen. Efter att ha blivit påkörd flera gånger med skoter slogs vargen slutligen ihjäl med ett trubbigt föremål. Två män greps som misstänkta för djurplågeri och grovt jaktbrott i slutet av augusti. Nu har urin vid brottsplatsen analyserats.
‒ Vi fick träff och resultatet visar att DNA:t matchar en av de misstänkta. Men jag vill inte avslöja vem av dem, säger miljöåklagare Åsa Schoultz till Gefle Dagblad.

Den ene har erkänt att han var med och spårade vargen, men inte att han deltagit i dödandet. Den andre förnekar all inblandning.
Djurhår på en av de misstänktas skoter har kommit tillbaka från analys, men hårstråna kan härstamma från varg såväl som en hund av schäfertyp. Slutförhör är gjorda och förundersökningen anses avslutad, rapporterar Gefle Dagblad.
‒ Nu får de misstänkta 14 dagar på sig att titta på förundersökningen. Därefter tar jag beslut om eventuellt åtal, säger Åsa Schoultz.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev