Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

DÖ har fallit – vad händer nu med miljöbudgeten?

Publicerad: 13 oktober 2015, 02:10

DÖ är död. Men lever miljöbudgeten än?


Den här artikeln publicerades den 12 oktober i Miljöaktuellt Idag.

I förra veckan stod det klart att Decemberöverenskommelsen inte längre gäller. På Kristdemokraternas riksting röstade ombuden för att partiet ska dra sig ur överenskommelsen, och kort därpå gjorde partiledarna för Moderaterna, Centerpartiet och Folkpartiet klart att överenskommelsen som allianspartierna haft med Socialdemokraterna och Miljöpartiet därmed fallit.

Vad innebär det för den budget som regeringen lagt med stöd av Vänsterpartiet? Miljöaktuellt hörde av sig till Matilda Ernkrans, socialdemokratisk riksdagsledamot och ordförande i miljö- och jordbruksutskottet.
– Både de finanspolitiska ramarna och de olika utgiftsområdena hanteras av riksdagen under hösten. Miljö- och jordbruksutskottet har inte påbörjat behandlingen än, som blir avgörande för hur miljöbudgeten kommer att se ut. Men utifrån det faktum att oppositionspartierna har lagt olika förslag och har olika ramar för budgeten så känner jag mig ändå ganska trygg med att den historiska förstärkningen och satsningen på miljöbudgeten som den här regeringen gör faktiskt blir av.

Matilda Ernkrans poängterar att detta är den viktigaste skillnaden jämfört med förra året, då det alltså var allianspartiernas gemensamma budgetförslag som röstades igenom med stöd av Sverigedemokraterna.
– Skillnaden mot förra året är att de olika oppositionspartierna nu har lagt fem olika förslag om hur man ska hantera miljöbudgeten. Om partierna gör så som man har sagt, och följer sina egna förslag, så känner jag mig trygg med att det blir regeringens budget som kommer att tas igenom riksdagen.

Läs mer på Miljöaktuellt: Mindre naturvård i borgerliga skuggbudgetar.

Läs också SVT Agendas miljöfiasko: "Dåligt", "tragiskt" och "antiintellektuellt".

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.