fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Dödliga värmeböljor kommer att bli allt vanligare

Publicerad: 18 mars 2011, 10:32

Enligt en ny studie kommer ”mega-värmeböljor”, liknande den som dödade tiotusentals människor i Västeuropa 2003, att bli upp till tio gånger så vanligt förekommande under de kommande 40 åren.

Ämnen i artikeln:

Global UppvärmningVäxthuseffekten

Den värmebölja som drabbade Östeuropa förra sommaren var den värsta sedan mätningarna startade och ledde till den varmaste sommaren på minst 500 år. De extremt höga temperaturerna i Ryssland dödade uppskattningsvis 50 000 människor, enligt en studie utförd av forskare vid Lissabons universitet.

Studien visar även att så kallade ”mega-värmeböljor” – likt den som drabbade Västeuropa 2003, och som beräknas ha dödat tiotusentals människor – kommer att bli upp till tio gånger så vanligt förekommande under de kommande 40 åren, och därmed inträffa minst en gång varje årtionde, skriver brittiska The Guardian.

– I och med den globala uppvärmningen kommer sådana här händelser att bli allt vanligare. Mega-värmeböljor kommer att bli mer frekventa och intensivare i framtiden, säger David Barriopedro som ledde studien.

Värmeböljan i Östeuropa 2010 var dock så pass extrem att liknande händelser endast förväntas inträffa en gång vart 30:e år. Första veckan i augusti låg temperaturen 10 grader över genomsnittet för 1970 till 2000.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev