Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Doha: Inga nya utsläppsmål

Publicerad: 10 december 2012, 08:21

FN:s klimatförhandlingar i Doha är över. Här är mötets dystra facit.


Efter två veckors hårda förhandlingar och ett obstruerande Ryssland lyckades man till slut komma överens om att förlänga Kyotoprotokollet till 2020. Det nya protokollet är emellertid rejält urvattnat då många länder dragit sig ur och täcker idag fortfarande endast runt 15 procent av världens utsläpp.

Världens länder lyckades inte heller den här gången sätta upp några nya mål om utsläppsminskningar. Inte heller kom man överens om några nya pengar till utvecklingsländernas klimatarbete. Istället beslutade man att fortsätta diskussionerna med målsättningen att ta fram en ny omfattande klimatuppgörelse som ska träda i kraft 2020. Delmålen på vägen är där att ett dokument ska vara färdigt år 2014 och ett beslut år 2015.

Miljöorganisationer och experter världen över har under helgen uttalat kraftig kritik mot förhandlingsresultatet. Forskare har redan konstaterat att vi är på väg en global uppvärmning med 4 grader. Man konstaterar också att det finns en sannolikhet att det blir ännu varmare – upp till 6 grader år 2100.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.