Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Dokumentärfilmare får miljömedicinskt pris

Publicerad: 24 Maj 2011, 09:55

Han är en av Sveriges mest prisbelönta och uppmärksammade dokumentärfilmare. Nu prisas tilldelas han 2011 års miljömedicinska pris.


Det är dokumentärfilmaren Stefan Jarl som tilldelas 2011 års miljömedicinska pris på 500 000 kronor. Han får enligt juryn priset för att han "på ett väsentligt sätt bidragit till att sprida kunskaper om kemiska miljö- och hälsorisker till allmänhet och beslutsfattare genom sin film Underkastelsen och genom sitt personliga engagemang i frågan."

Stefan Jarl är en av Sveriges mest prisbelönta och uppmärksammade dokumentärfilmeran och har gjort klassiker som "Naturens hämnd" och " Dom kallar oss mods".
– Underkastelsen är en film om "kemikaliesamhället", det samhälle som vuxit fram sedan Andra Världskriget. Då användes 1 miljon ton kemikalier per år, idag 500 miljoner ton. Kemiindustrin är den industri som växer snabbast av alla. Filmen handlar om de 100 000 kemikalier vi dagligen använder, vad vi har dem till och vad de gör med oss och vår hälsa. Nu talar jag inte om tillsatser i mat, utan om de kemikalier vi alla är utsatta för i vår dagliga miljö, mjukgörare (ftalater), flamskyddsmedel (PBDE), ytaktiva ämnen (PFOS, PFOA) med flera, säger Stefan Jarl själv om filmen som förärat honom årets miljömedicinska pris.

Stefan Jarl delar 2011 års miljömedicinska pris med professor Bengt Fadeel vid Karolinska Institutet som forksar om nanoteknikens medicinska möjligheter och risker.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.