Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag03.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Dolt hot: Så kommer klimatförändringen att skaka planeten

Publicerad: 6 Oktober 2011, 09:46

Ny forskning visar hur jordskorpan kommer att häva sig då isen smälter och havsnivåerna stiger i samband med klimatförändringen. Resultaten kan bli förödande jordbävningar.


Det är New Scientist som berättar om det man kallar "climatequakes" – något som länge förnekats och förlöjligats av klimatskeptiker världen över. Men det står enligt New Scientist alltmer klart att klimatet faktiskt har en inverkan också på planetens mest grundläggande geologiska strukturer – till exempel när och hur ofta vulkaner bryter ut och när jordbävningar uppstår. Det som händer på ytan kan helt enkelt trigga geologiska utbrott.

Enligt New Scientist finns det redan nu tecken på det här – särskilt i norra regioner där uppvärmningen går snabbast. Frågan tas på så stort allvar att IPCC valt att avsätta en hel sektion om frågan i den kommande rapporten.

Flera nya studier om vulkanisk aktivitet och jordbävningar kopplar temperaturhöjningar med seismologisk aktivitet. I Alalska, vid den östra mikroplatån, och på ett antal andra platser har mindre utbrott kopplats till den globala uppvärmningen. De här utbrotten är emellertid väldigt småskaliga – och på global nivå finns ingen signifikant ökning av vulkansik aktivitet eller jordbävningar orsakade av temperaturhöjningar. Däremot finns det bevisligen flera stora jordskred som har orsakats av temperaturhöjningen. Och, som New Scientist konstaterar, så har temperaturerna fortfarande knappt börjat stiga.
– Jordbävningar och vulkanutbrott samlas i kluster över tid. Det behövs ett visst tryck för att akumulera utbrotten och klimatförändringen kommer att förkorta tiden som krävs för att utbrotten ska komma, säger Bill McGuire som är en vulkanolog som leder Benfield Hazard Centre vid University College Londeon.
Bill McQuire menar med andra ord att jordbävningarna och vulkanutbrotten inte kommer att bli fler totalt sett – men däremot snarare och inom en kortare tidsperido.

Enligt New Scientist är tanken om att klimatet skulle påverka jordbävningar och vulkanutbrott inte så långsökt som vissa vill göra gällande. Det finns flera exempel på hur aktiviteter på ytan skapat och triggat jordbävningar. Den snabba erosionen vid monsunregn i Indien misstänks ha legat bakom jordbävningar, likaså har byggen av stora jättedammar anklagats för att ha satt igång jordbävningar. Borrningar och gruvprojekt startar ibland mindre jordbävningar och minst ett stort bergvärmeprojekt har avslutats på grund av rädsla för ytterligare jordbävningar.

Enligt
New Scientist är det hela enkelt – när trycket på jordskorpan ökar eller minskar uppstår seismologiska aktiviteter. Och vilken tunga substans är det vars rörelser till stor del påverkas av klimatet? Just det – vatten. Som välkänt exempel tar man den senaste istiden. När isen smälte uppstod stort antal jordbävnignar och vulkanutbrott. Och ett liknande scenario skulle kunna inträffa också vid dagens uppvärmning, menar man.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.